Варна затвор
Варна затвор / Дарик Варна, архив
Мъжът поискал да бъде настанен в психиатрично заведение

Апелативен съд – Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд, по силата на което обвиняем за умишлен палеж е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Според повдигнатото обвинение, е имало опасност предизвиканият от него пожар да се разпростре върху други имоти, което придава допълнителна тежест на престъплението. 

Припомняме, че на 24 февруари на ул. „Девня“ във Варна Александър В. подпалил фургон, използван за жилище. Огънят се разраснал и обхванал намиращите се наблизо автомобилни гуми, унищожил оборудване в сервиз за гуми и засегнал лек автомобил. След пожара 36-годишният мъж напуснал Варна и заминал за София. Задържан бил на 2 март, като признал вината си. Наказателният кодекс окачествява престъплението като тежко умишлено и предвижда за него наказание „лишаване от свобода“ до 10 години.

Изгоря сервиз за гуми във Варна, облаци от дим се извиха над центъра (ВИДЕО)

В заседанието адвокатът на обвиняемия представи експертно решение за здравословното му състояние, като подчерта, че Александър страда от психиатрично заболяване и епилепсия. Многократно е лекуван в специализирана болница. Защитата посочи, че към момента на извършване на деянието не е било доказано дали Александър е вменяем и осъзнавал ли е последиците от действията си. Привлеченият към наказателна отговорност твърдял, че е изхвърлил гъба и угарка от цигара, и това е предизвикало пожара. От второинстанционния съд той поиска да бъде настанен в клиника.

Обвинението счита жалбата срещу задържането му за неоснователна. От Апелативната прокуратура подчертаха, че има опасност обвиняемият да извърши ново престъпление или да се укрие. Основание за това е фактът, че веднъж вече е направил опит да избегне наказателно преследване, при това за период от една седмица.

Като съобрази доводите на страните и материалите по делото, съдебният състав констатира, че правилно и законосъобразно Варненският окръжен съд на 4 март е взел най-тежката мярка за неотклонение. Въззивният съд споделя тезата на първата инстанция: обосновано може да се предположи, че Александър В. е извършил тежкото умишлено престъпление. Налице е и опасност той да се укрие – адресната му регистрация е в гр. Рила, където е постоянното му местожителство. Мъжът обаче води скитнически начин на живот в различни градове. Затова и опасността да се укрие е реална, а не хипотетична. Съдът смята, че в настоящия момент не могат да се преценят съображенията на защитата относно наказателната отговорност - доколко Александър е разбирал свойството и значението на извършеното и доколко е можел да ръководи постъпките си. Вменяемостта му ще може да бъде оценена след изготвянето на заключенията по назначената съдебно-психиатрична експертиза. С оглед скитническия начин на живот на обвиняемия, единствената подходяща мярка за неотклонение следва да бъде задържане под стража. Воден от тези аргументи, съдебният състав на въззивната инстанция потвърди определението на Варненския окръжен съд.

Съдебният акт на Апелативен съд – Варна, който потвърждава задържането под стража на обвиняемия за умишлен палеж Александър В., не подлежи на обжалване.