ГЕРБ с убедителна победа на евровота

Зад шума в ушите и световъртежа може да се крие опасно заболяване

60-минутен модерен тест дава точна диагноза, а - записан до Коледа, пести 20%

60-минутен модерен тест дава точна диагноза, а - записан до Коледа, пести 20%
Шум в ушите, намален слух, световъртеж,нарушено равновесие - банални състояния, които сме в състояние да подценяваме и да обясняваме с вариране на кръвното налягане или с банално шийно ошипяване, често са индикации за много сериозно заболяване.

За това предупреждават медиците от специализирания кабинет по отоневрология в ДКЦ “Чайка” във Варна. Специалистите са категорични, че отоневрологичното изследване е единственият метод за прецизна диагностика при заболявания с проява на световъртеж и слухови нарушения.

Тези състояния, често комбинирани, крият сериозен риск от инвалидизация при неадекватно поведение. Това са симптоми за заболяване на вътрешното ухо, мозъчния ствол, малкия мозък, които може да са резултат от по-сериозно увреждане.

Нерядко те алармират за сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертония/хипотония, атеросклероза, аритмия, системни инфекции и интоксикации. Световъртежът,загубата на равновесие и слуховите нарушения може да са сигнал за захарен диабет, хипер или хипофункция на щитовидната жлеза, дислипедимии и други, затова закъснението с точната диагностика е опасно.

Не са редки случаите на пациенти, които са лекувани от шийно ошипяване заради световъртеж, а при отоневрологично изследване са се оказали с мозъчен тумор или множествена склероза, разказват специалистите.

Ако отоневрологът открие находка, суспектна за тумори, множествена склероза или патологични промени в шийния отдел на гръбначния стълб, той назначава изследвания с цел потвърждение или отхвърляне на диагнозата, уточняват лекарите.

Модерен кабинет по отоневрология отваря врати в ДКЦ Чайка

Изследването в специализирания кабинет по отоневрология на ДКЦ “Чайка” във Варна отнема около 60 минути. То е неоперативно, безболезнено и безопасно.  Не се поема от НЗОК. Цената му е 49 лв /с включена аудиограма/ но, записване на час до Коледа носи 20% отстъпка.

Извършва го квалифициран и сертифициран специалист отоневролог. В рамките на около час той провежда специфични равновесни проби и координационни тестове, отоскопия, компютърно изследване на слуха с аудиометър, което обективизира наличието или липсата на слухова загуба и, ако има такава - нейната точна локализация и степен.

Под очила на Френцел и електровидеонистагмограф се провежда изследване, което установява ритмични потрепвания на очните ябълки, проявяващите при засягане на вестибуларния апарат. След прегледа отоневрологът назначава нужните изследвания, за да се потвърди или отхвърли предполагаемата диагноза и да се пристъпи към адекватно лечение.