/ iStock/Getty Images
"Над 90 % от туристите във Варна по време на Великденските и майски празници ще са от Румъния", каза членът на УС на Варненската туристическа камара и декан на факултет "Управление" в Икономическия университет в града проф. Стоян Маринов.

Приеха Плана за интегрирано развитие на община Варна

Той участва в 15-то издание на Черноморския туристически форум, чиито домакин е учебното заведение. Маринов каза, че за Великденските празници в курортите "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена" отварят десетина хотела, които, общо взето, са пълни на 100 %.

По думите му това са хотели, които всяка година през последните над 10 години посрещат румънски туристи. В тях над 80 % от гостите са традиционни - това са лоялни клиенти, които идват всяка година.

Същото положение е и при майските празници, защото на румънците им се събират няколко почивни дни, а те обичат нашето Черноморие, смята експертът. Според него дори тези хотели, които са отворили за украински бежанци, ще имат гости от Румъния. Маринов каза, че български туристи се очакват по-малко, защото по Великденските и майски празници те ходят повече по планинските курорти-Стара планина, Родопите, и по-рядко посещават морето. 

Освободиха търговските обекти от плащане на такса „тротоарно право“ във Варна

Има записвания и за активния летен сезон, каза още проф. Маринов и уточни, че по предварителни данни сме на около 60 процента от това, което е било през 2019 година. По думите му това означава, че сме малко по-добре от миналата година, но няма да се сбъднат очакванията да стигнем равнището от 2019 година.

"Основната причина за това е конфликтът между Русия и Украйна. От там най-вероятно ще загубим около 800 000 туристи, които трудно ще заменим от западноевропейските пазари", коментира проф. Стоян Маринов.
БТА