Възстановка на разстрел притесни варненци
Възстановка на разстрел притесни варненци / Дарик Варна

Възстановка на покушение от преди 6 години притесни живеещите в района на бившия бар „Сохо". Заради експеримента ул."Воден" бе отцепена от няколко патрулки и тежко въоръжени полицаи.

Варненските криминалисти проведоха следствен експеримент, който напълно пресъздаде стрелбата по Ивайло Паунов-Джованито. През 2005 година варненецът бе прострелян на 7 места, докато стои на маса в собственото си заведение.

Следственият експеримент, разпореден от Варненския окръжен съд, събра на едно място обвиняемия за стрелбата Георги Петков (по прякор Дачи), простреляната Михаела и свидетели на покушението. Възстановката бе проследена отблизо от разширения съдебен състав, който гледа наказателното дело, прокурорa, защитника на Дачи, адвокатите на Джованито, вещи лица и криминалисти. Появи се дори оръжието, с което е стреляно - автомат „Калашников".

Възстановка на разстрел притесни варненци
netinfo

Трима полицаи охраняваха зорко Дачи(долу вдясно). Снимка:Окръжен съд

Покушението в бар „Сохо" става вечерта на 13 март 2005 година. С изстрели при автоматичен режим са простреляни собственикът на заведението Ивайло Паунов и Михаела Мирчева( тогава на 23 години). За разлика от момичето, което се отървава с по-лека травма на простреляния крак, Джованито е надупчен на 7 места по цялото тяло, припомнят от Окръжния съд.

В понеделник Паунов, който понастоящем се намира в затвора San Vitore в Милано, Италия, се включи в безпрецедентна видеоконферентна връзка между затвора и варненския съд. Джованито е основният свидетел на обвинението. От Италия той припомни всички обстоятелства, свързани с последните минути преди покушението, както и последвалото възстановяване от раните, продължило няколко години в различни клиники. Той все още има олово в тялото си от куршумите, които не са били извадени. Ивайло твърди, че е видял лицето и тялото на стрелеца във фаталния ден и направи пълно описание пред съда. Разпознал го миналата година, след репортаж по телевизията, в който вижда своя атентатор. Джованито веднага съобщил за това на полицията. През 2010 година той и други свидетели на атентата са били отново разпитани.

В понеделник пред съда Паунов бе категоричен, че именно 32-годишният Георги Петков е този, който е извършил покушението срещу него и Михаела. Дачи и неговата защита пък категорично отричат Петков да е атентаторът.

Според показанията на свидетелите, стрелецът бил с маска. Преди да извади оръжието обаче минал няколко пъти покрай бара с открито лице. Точно тогава бил забелязан и запомнен от Джованито.

В следобедните часове съдебното заседание продължи с разпит на свидетели по делото и на вещи лица. В края на деня ще стане известна и датата, на която ще продължат съдебните заседания по наказателното дело, обявиха от съда.