Във Варна обявяват носителя на титлата Европейска младежка столица 2019
Във Варна обявяват носителя на титлата Европейска младежка столица 2019 / netinfo

Варна ще бъде домакин на церемонията за обявяване на носителя на титлата Европейска младежка столица 2019 г. Събитието, което се организира съвместно от Община Варна и Европейския младежки форум, ще се проведе тази вечер. То е част от програмата на Генералната асамблея на ЕМФ.

Европейската младежка столица е ежегодна инициатива, която съществува от 2009 г. и нейн организатор е Европейския младежки форум. Целта на ЕМС е да стимулира развитието на подкрепяща за младите хора среда и да подпомогне пълноценното им участие в изграждането на политики и взимането на решения на местно и национално ниво.

Варна ще бъде Европейска младежка столица за 2017 г. Основният фокус на кандидатурата, с която градът спечели отличието, е насърчаване на участието на младите хора в обществения живот чрез развитие на социални иновации.

„Титлата е признание че Варна е град, който е посветил своите усилия за подкрепа на младите хора. За нас е чест и отговорност да бъдем нейни носители през 2017 г.“, коментира Мирчо Христов, изпълнителен директор на сдружение „Варна – Европейска младежка столица“.

За титлата ЕМС 2019 г. се борят Манчестър (Великобритания), Амиен (Франция), Нови Сад (Сърбия), Перуджа (Италия) и Дери Страбан (Северна Ирландия).

Събитието ще се проведе в зала „Конгресна" на Двореца на културата и спорта и започва в 18,30 часа с танцово-музикална програма.

Oчакват сe много гости от страните кандидати, ще участват варненските групи Connection Crew и Ума и Дума, както и световните шампиони по бийтбокс SkilleR и Pe4enkata. В края на вечерта, в музикалната програма на събитието ще се включи и гост – изненада.