Внасяме пшеница заради негодна реколта
Внасяме пшеница заради негодна реколта / Sofia Photo Agency

Около 95 % от реколтата от пшеница вече е негодна за хлебно брашно и производство на хляб заради проливните дъждове през това лято, заяви Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Той допълни, че има райони в Добруджа, където 100 % от пшеницата е с лошо качество. В подобни ситуации с много валежи хлебната пшеница става фуражна и е годна единствено за храна на животни, защото е със силно намалени хлебопекарни свойства. Единственият вариант да се получи брашно за производство на хляб от такава пшеница е влагането на сериозно количество химикали, каза още Бонев.

Справянето с влошеното качество на пшеницата може да стане чрез внос, смята председателят на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Според него обаче много от производителите няма да изберат този изход, защото голяма част от тях работят с фуражна пшеница. При заводския хляб за съжаление почти никога не се говори за качество, а почти винаги се говори за цена, заяви Бонев. Така  някои от хлебопроизводителите използват различни похвати, за да намерят място на продуктите си на пазара. За Бонев цена от 0.25 или 0.35 ст. за самун говори за некачествено съдържание. Производителите постигат по-ниска цена чрез употребата на най-евтиното брашно, което е фуражното.

Иво Бонев изцяло подкрепя идеята на министъра на земеделието Мирослав Найденов за контрол на хлебопроизводството и по-точно на качеството на съдържанието. Той посочи, че това е въпрос, на който той и колегите му се опитват да дадат гласност през последните години. Бонев допълни, че и до момента контрол е трябвало да бъде осъществяван, но той е бил без особен ефект по различни причини. Сред тях са неизследването на всички проби и разпиляването на усилията на всички контролни органи.

Единомислието с министъра на земеделието за контрола на хлебопроизводство се разминава във вижданията за цената на хляба. Според Бонев максималната цена от 0.70 ст за 700 гр. хляб, която определя Мирослав Найденов, е прекалено ниска. Председателят на регионалния съюз на хлебопроизводителите посочи, че е трудно да се определи точно каква трябва да бъде цената в момента заради постоянния ръст на цената на пшеницата. Бонев отбеляза, че повишение се бележи не само на българския, но и на светоения пазар. От икономическа гледна точка е нормално цената на хляба да се ориентира нагоре, каза още Бонев. Той обаче не се нае с прогноза дали това ще се случи до края на годината. Сред европейските страни България предлага най-евтиния хляб, посочи Бонев. Той даде за пример думите на председателя на Световната организация на хлебопроизводителите, според който цената на един хляб трябва да е колкото един литър бензин.