Вкарват контрольор в Тубдиспансера
Вкарват контрольор в Тубдиспансера / Sofia Photo Agency, архив

Представител на общината или местния парламент да следи как се изразходват финансовите средства, които администрацията отпуска в помощ на Тубдиспансера, решиха съветниците на заседание на местния парламент. Повод за идеята стана гласуването на 150 хил. лв. за дофинансиране на лечебното заведение.

До момента общината е отпускала нееднократно пари за болницата, но не е имало контрол как тя ги харчи, коментира зам.-кметът по финансовите въпроси Пейчо Пейчев.

Общината няма ангажимент да финансира Тубдиспансера, тъй като това е задължение на Министерството на здравеопазването, припомни ресорният зам.-кмет д-р Лидия Маринова. Въпреки това, местната администрация прави морален жест към здравното заведение, но за последен път, заяви тя.

Повод за напрежение в Зала "Пленарна" стана разглеждането на предложение в кв. "Младост" да бъдат изградени общински жилища за хора с увреждания и социално слаби. Граждани от района заявиха несъгласие парцелът, отреден за целта, да бъде застроен и се обявиха за запазването му като зелена площ. Съветници обаче обясниха, че той не е предвиден за такава по Общ устройствен план, а след известно време в "Младост" ще бъде изграден нов парк.

Пред съветниците и гражданите д-р Маринова обясни, че кандидатстването по проекта за финансиране с европейски средства е добра възможност за общината. Тя посочи, че администрацията ще контролира поддържането на жилищата и плащането на консумативите и при нарушения апартаментите ще бъдат отнемани.