Велосипедисти излизат на протест след смъртта на Мартин Гачев
Велосипедисти излизат на протест след смъртта на Мартин Гачев / Фейсбук
Елате превързани, бинтовани, с изкуствен гипс - все неща, които ни се случват, зоват организаторите на велопротеста

Велосипедисти излизат на протест, след като един от най-добрите колоездачи в България, Мартин Гачев загина трагично на пътя, блъснат от ТИР. Протестът е национален, а Варна е един от градовете, в които ще има демонстрации.

 ТИР уби един от най-добрите български колоездачи

„Един от нас бе убит! За съжаление не е първият опит за убийство. Нека да се съберем, за да почетем паметта му и да призовем държавата и обществото за мерки, които адекватно да се борят с войната по пътищата”, се посочва в поканата за събитието. Организацията върви във Фейсбук,

Гачев загина на 23 февруари, след като бе блъснат докато кара велосипеда си. Инцидентът стана на Главен път 1-8.

„Първо ще си спомним за него, ще запалим запалим свещи, а после ще легнем на земята като блъснати - както ще бъде и на протеста в София. С цел да привлечем по-голямо внимание, желаещите ще бъдат намазани с червена (хранителна) боя. Можете да дойдете и превързани, бинтовани, с изкуствен гипс и т.н. - това са все неща, които ни се случват”, уточняват организаторите.  

Зад протеста в морската столица стоят местните велоклубове "Устрем", "Одесос", "Варна" и групата "Колоездене – Варна”. Ще започне в 19,00 часа пред общината.