Вече глобяват нарушители по Закона за етажната собственост
Вече глобяват нарушители по Закона за етажната собственост / netinfo

Масово етажните собственици се бавят с подаването на заявления за включване в публичния регистър за етажната собственост. Това установи проверка на Дарик в 3 от 5-те варненски района.

Едва 1/3 от етажните собственици в район „Приморски" са подали заявления за регистрация в публичния регистър. Това съобщи за Дарик районният кмет Пламен Градинаров. Към края на миналата седмица подалите заявления са 1647, на фона на общо 4500 сгради в режим на етажна собственост, посочи кметът на най-големия по население район не само във Варна, но и в страната.

Доста по-добре върви регистрацията във втория по големина варненски район - „Одесос". От 1930 сгради в режим на етажна собственост 1570, или около 70 на сто, вече са провели събрания във входа и са подали заявления за включване в публичния регистър. Това съобщи районният кмет Таня Василева.

В „Одесос" вече има три искания за налагане на глоби за неспазване на решенията на вече регистрираните домсъвети. В момента се подготвят актовете и наказателните постановления. Нарушенията, за които регистрирани обитатели на блока ще бъдат наказани, са свързани с неплащане на задължения за общите разходите в блока и разпореждане, касаещо общи части на сградата, обясни Василева.

Над половината от подлежащите на регистрация в район „Владислав Варненчик" са подали заявления за вписване в публичния регистър. От 604 етажни собствености заявления са подали 370, обяви районният кмет Добромир Джиков. Районната администрация е участвала в 38 служебни събрания в блоковете с общинска собственост, посочи кметът на „Владиславово".

Според Закона за управление на етажната собственост общинската /съотвено районната/ администрация създава и поддържа публичен регистър на сградите или отделните входове в режим на етажна собственост, които се намират на територията й. За регистрацията и достъпа до данните в регистъра не се събират такси.

Срокът за провеждане на общо събрание, когато не е свиквано повече от една година, е 1 ноември 2009 г. Когато срок не е спазен, провеждането на общи събрания, избирането на управителни органи и вписване в книгата на собствениците следва да се проведат в срок 6 месеца от влизането в сила на закона, или до 1 февруари 2010 г.

В случай, че председател на управителен съвет или управител не заявят обстоятелства, които подлежат на вписване в публичния регистър, Законът за етажната собственост предвижда глоба от 100 до 500 лева. Такива са санкциите и ако не бъдат обявени промените, настъпили по отношение на обявените вече данни.

Законът за управление на етажната собственост е в сила от 1 май тази година. Досега отношенията в жилищните блокове се определяха от правилник за етажната собственост. Новият закон засяга над 4 млн. българи. Около 80% от населението в градовете обитава именно такива жилищни блокове или кооперации.

Сред новостите е начинът, по който се вземат решения от общото събрание на собствениците. Досега всеки собственик имаше един глас, а от 1 май т.г. делът му се изчислява в проценти от общите части на сградата. Всяка жилищна сграда или вход е задължена да поддържа книга на собствениците, в която се вписват всички жители. Записването става до 15 дни след нанасяне. В приложение към книгата ще се регистрират и всички отглеждани в сградата животни. Домова книга ще трябва да водят всички входове и кооперации, в които има повече от три жилища.

Сред акцентите в закона е възможността съседски сдружения да кандидатстват за финансиране по различни програми за обновяване на сградите. Така могат да кандидатства за евросубсидии или от националния и общинските бюджети, които се отпускат за саниране или подобряване на енергоефективността. За да ги получат, собствениците трябва да се регистрират като юридическо лице.

С новия закон съседите получават голяма власт да се саморазправят с нарушителите на обществения ред в блока. Домсъветите могат да налагат глоби и дори да изгонят провинилия се съсед от дома му. Ако 75% от представителите на идеалните части гласуват, собственикът ще е длъжен да напусне апартамента си за срок до три години, като през това време ще може да го отдава под наем.

Съседите могат да налагат и глоба при неспазване на правилата на входа. За нарушаване на правилата за вътрешния ред в сградата и създаване на безпокойство, по-голямо от обичайното, глобата е от 50 до 150 лв. за физически лица и от 200 до 500 лв. за юридически лица.