Варненски магистрати контактували с Красьо Черния
Варненски магистрати контактували с Красьо Черния / netinfo

Стоян Попов и Добромир Андреев - съдии във Варненския районен съд, са поредните оповестени имена на магистрати от телефона на Красьо Черния от Плевен.

Висшият съдебен съвет е предложил да бъде повдигнато дисциплинарно производство срещу Попов, който има входящо и изходящо обаждане от Красьо. Той е участвал в конкурси, но не е избран за председател на Районния съд във Варна. С 33 двустранни разговора с Черничкия е и колегата му Добромир Андреев.

Висшият съдебен съвет оповести и останалите 11 нови имена на магистрати от телефона на Красьо Черния и обърна внимание на всички тях да повишат хигиената на контактите си. Така имената на всички магистрати в телефона на Красьо станаха 44, а срещу 18 от тях има дисциплинарни производства. От утре ВСС възобновява назначенията на магистрати.

Освен двамата варненци, още шестима съдии и прокурори са имали двустранни разговори с Черния, но не са участвали в конкурси. Това са: Йорданка Неделчева, бивш председател на Апелативния съд във Велико Търново, с 19 разговора; Веселина Герова, съдия в Бургаския апелативен съд, с четири разговора; Галя Наумова, съдия в Районния съд в Никопол, с 27 разговора; Николай Калчев, прокурор в Районната прокуратура в Стара Загора, с 20 разговора; Красимир Бамбов, съдия в Кюстендилския окръжен съд, с пет разговора.

ВСС намери, че са налице данни, че контактите им са били свързани с конкурсите и професионалната им дейност и няма основания да се образуват дисциплинарни производства.

Третата група са магистрати, търсени едностранно от Красьо. Това са: Георги Колев, председател на Софийския градски съд, три разговора; Георги Чинев, командирован прокурор в Окръжната прокуратура в Бургас, два разговора; Николай Русинов, прокурор в Софийска градска  прокуратура, и Марио Василев, прокурор в Плевенската окръжна прокуратура, които са получили по един смс от Красьо.

Четвъртата група са двама магистрати, на които Красьо само е имал телефонните имена в своя телефон. Това са: Марио Богатинов, заместник-председател на Върховния касационен съд, и Иво Радев, шеф на Районната прокуратура в Плевен. Те нямат осъществен контакт и Висшият съдебен съвет реши, че не е налице виновно поведение и няма основание да им се търси дисциплинарна отговорност.

ВСС прие решение дисциплинарните състави да приключат производствата в най-кратки срокове, обърна внимание на всички магистрати да повишат хигиената на контактите си и реши докладът да се публикува на сайта на Висшия съдебен съвет.