/ Областен информационен център-Варна
Липсата на кадри, тежката бюрокрация и недостатъчно развитата инфраструктура са сред основните проблеми на варненския бизнес.

Няма работна ръка и срещу висок надник, оплакаха се варненски земеделци

Те бяха откроени на регионална среща за Североизточния регион, посветена на изготвянето на Национална стратегия за малките и средните предприятия за периода 2021-2027 г., съобщават от Областния информационен център-Варна. Домакин на събитието, което се проведе по европейски проект, бе морската столица. В него се включиха представители на местни фирми, работодателски и неправителствени организации.

На пазара на труда във Варна липсват кадри със средно специално образование, което силно затруднява бизнеса. Не се намират служители за леката промишленост, а фирмите са принудени да наемат технолози в пенсионна възраст от други градове, тъй като младите не желаят да работят в производството, оплакаха се участници във форума.

Макар че големи предприятия инвестират в обучението на ученици от варненски училища, поемайки подготовката, стажа и стипендиите им, те не могат да ги задържат. За няколко години кораборемонтна компания в морската столица е обучила над 800 ученици от гимназия в областта, но от 30-40 наети във фирмата е останал само един.

И българи в чужбина проявяват интерес към европейските проекти във варненско

Проблем в сектора е и пренасищането със стартъп фирми,
които не могат да постигнат устойчивост и да се реализират успешно. Често младите хора са привлечени от идеята за собствен бизнес, но нямат представа как да го осъществят, допълниха от Областния информационен център-Варна.

Прогнози за заетостта показват, че през 2024 г. във Варненска област ще работят 195 хиляди души, голяма част от които ще бъдат заети в малки и средни предприятия. По данни на НСИ за 2017 г., над 90 процента от фирмите в областта са микропредприятия, 6 на сто са малките предприятия, а средните са едва около 1 процент.

Преобладаващата част от населението във Варненско на възраст от 25 до 64 години е с висше или основно образование. Процентът на хората със средно е изключително нисък, което определя и липсата на работна сила, стана ясно на срещата.