интерактивната книга
интерактивната книга / ОИЦ Варна
Българи в чужбина проявяват интерес към европейските проекти, които се реализират във Варненска област. Това показва анализът на посещенията на интерактивната книга на Областния информационен център-Варна за шестте месеца от нейното публикуване в интернет. Тя е разгледана от 573 души, а страниците й са отворени над 2500 пъти. Най-много са потребителите от морската столица – 39%, следвани от читателите от София – 25%. Интерес към дигиталния сборник са проявили и жители на Провадия, Сливен, Добрич и Пловдив, както и хора от чужбина.

Най-много са родните читатели – 89% от всички, 6,3 на сто са тези от САЩ, 1,4% са от Великобритания, а 0,7% – от Германия. Потребителите се задържат средно по 2 минути и 36 секунди на страниците на дигиталния сборник.

Най-голям интерес – една трета от всички преглеждания, са предизвикали проектите и програмите от новия програмен период 2014-2020 г. Най-атрактивни за читателите са проектите, реализирани по оперативните програми „Региони в растеж“, „Иновации и конкурентоспособност“, „Развитие на човешките ресурси“ и Програмата за развитие на селските райони.

33,5 на сто от всички потребители на книгата са на възраст от 25 до 34 години, 27,5% са между 18 и 24-годишни. Мъжете са с лек превес в активността в сравнение с жените. Те са 54,15 процента от всички читатели, останалите са дами.

61,6% от потребителите са разгледали интерактивната книга с помощта на компютър, 37% са влезли чрез мобилния си телефон, а 1,4 на сто са използвали таблет.
Интерактивната книга съдържа проекти, финансирани по всички оперативни програми, и информацията в нея ще се допълва и обновява системно от ОИЦ-Варна. Всеки от тях е описан с пълното си наименование, бенефициент, начин на финансиране, бюджет, период и дейности за изпълнение. Проектите са онагледени със снимки.

В дигиталния сборник може да бъде открита информация и за оперативните програми от миналия (2007-2013г.) и настоящия (2014-2020г.) програмен период, за проекти с друго донорско или европейско финансиране, както и за материали, които издава Областният информационен център – Варна.