/ Дарик Варна, архив
Варненската опера ще отбележи 70 години от създаването си с различни мероприятия. Това ще стане на 6 април – денят, в който през 1947 г. Операта в морската столица е официално регистрирана.
 
В 13,00 часа ще бъде открита изложба с документи от историята на културната институция. Ще бъде показан костюмът на Тоска, в който на варненска сцена Райна Кабаиванска през 1975 г. представя една от коронните си роли. Ще може да се види и костюмът на Турандот - като част от постановката с участието на великата Гена Димитрова през 1994 г. и именитата варненка Галина Савова през 1995 г.
 
За всички, които са преживели мигове на откровения с голямата музика на тази сцена, ще бъдат показани уникални документални видеокадри от най-значимите събития в историята на оперния театър.

Държавна опера Варна

Входът е  свободен. За посетителите ще има специални отстъпки за тазгодишното издание на Опера в летния театър.

Навръх 70-ия рожден ден на операта във Варна ще се играе и първата предпремиера на мюзикъла „Котките”. Представлението започва в 19,00 часа. Режисьор е Светозар Донев, а хореограф-постановчик  - Анна Донева. Диригент на хора е Стефан Бояджиев. В ролите ще видим Людмил Петров, Свилен Николов, Велин Михайлов, Пламен Долапчиев, Нейчо Петров – Реджи, Николай Димитров, Сребрина Соколова, Валерия Пейчева, Даниела Димова, Пламен Георгиев и др. 

Опера Варна