Варненци подкрепиха граничния полицай Вълкан Хамбърлиев
Варненци подкрепиха граничния полицай Вълкан Хамбърлиев / Dariknews.bg

Десетки варненци се събраха пред входа на Морската градина във Варна в подкрепа на граничните полицаи, които бранят страната ни. Протестиращите коментираха, че застават изцяло зад действията на граничния полицай Вълкан Хамбърлиев, след чиято стрелба загина афганистанец, прекосил нелегално границата заедно с други 53-ма имигранти от Афганистан.

„Граничарят е изпълнил своя дълг, а именно да пази границата ни. Какво е можел да направи срещу над 50 агресивни чужди граждани, навлезли нелегално толкова навътре? Трябва да го наградят с медал, а не да го съдят. Надяваме се да бъде оправдан”, каза един от протестиращите.

Друг обясни, че има роднини и приятели, които живеят на 15 километра от турската граница и познават гранични полицаи, които редовно са били нападани с камъни от нелегални имигранти.

„Срещу тях непрестанно се оказа физически и психически натиск, но те никога не са се оплакали от лошите условия, в които работят. Техният страх е само един – когато бъдат нападнати дали могат да ползват оръжието си и дали държавата ще ги защити, защото те не пазят само живота си, а нас. Докато ние спим спокойно, те са на пост. Според мен Вълкан Хамбърлиев е ползвал правомерно оръжието си и дори трябва по-често граничарите да ползват оръжие, тъй като нападенията над тях са постоянни”, каза той.