Варна с нова рибна борса през април
Варна с нова рибна борса през април / Darik Varna

В края на следващата седмица започва събарянето на рибната борса на Централния пазар, след което тръгва изграждането на нова на същото място. Това съобщи за Дарик Владимир Михалчев, прокурист на общинска фирма „Пазари".

Проектирането ще бъде завършено идната седмица. Новата рибна борса се очаква да бъде готова след средата на април. Тя ще представлява 15 отделни рибни магазина.
Стойността на проекта е около 250 000 лева, посочи Михалчев.

Сагата с най-големия магазин за риба в града започна през декември, след като Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) разпореди на фирма „Пазари" ЕАД да преустанови търговската дейност в обекта от 4 януари заради несъответствие с ветеринарно-санитарните изисквания и липса на удостоверение за регистрация по Закона за храните. На наемателите и на общинската фирма, която стопанисва обекта, бяха съставени актове за административно нарушение.

Въпреки забраната и липсата на разрешително, от „Пазари" отвориха борсата на 29 януари. На 2 февруари тържището отново бе запечатано от РВМС. Ден по-късно Административен съд-Варна отмени това действие заради липса на заповед от санитарната служба. След издаване на такава РВМС отново запечетаха обекта.

Заради затварянето на тържището търговците на риба изложиха стоката си на тротоара отпред, което е в противоречие с разпоредбите. От РВМС тръгнаха да санкционират нарушителите, което обаче не спря незаконната търговия с риба.