Варна получи средства  за ремонта на пешеходния ринг до входа на Морската
Варна получи средства за ремонта на пешеходния ринг до входа на Морската / DarikNews.bg

Варна ще получи още 3,7 млн. лв. за довършването на пешеходния ринг, в частта от х-л „Черно море” до входа на Морската градина, както и за ремонт на още 9 обекта, сред които ул. „Преслав”. Това обяви в морската столица министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Заедно с кмета Иван Портних тя инспектира ремонта и укрепването на пътя за кв. „Виница”.

„Вече е приключила цялата формална процедура и от днес имаме одобрение, така че от понеделник може да започне реализацията на новия допълнителен проект за разширението на пешеходния ринг, който е в рамките на ОП „Регионално развитие 2007-2013”.  Пожелавам пешеходният ринг на Варна да бъде завършен в рамките на този програмен период и строителен сезон и морската столица да има прекрасен обновен център”, каза министър Павлова.

Министерството на регионалното развитие е подписало споразумение с Община Варна и градът вече има статута на междинно звено по ОП „Региони в растеж 2014-2020”. Лиляна Павлова изрази удовлетворението си от това, че Варна има добра проектна готовност за новия програмен период и идеи за проекти на стойност близо 150 млн. лв. „С кмета обсъдихме намеренията за проекти, които трябва да се реализират във Варна. Благодарение на усилията на екипите вече сме в доста напреднала фаза. Беше представен идеен вариант на инвестиционната програма, с която Варна като междинно звено ще кандидатства. Дали сме възможни срокове 15 септември, 15 декември или най-късно следващата година.  Получих уверение, че се прави всичко възможно инвестиционната програма да е готова до 15 септември. Смятам, че това е постижимо, тъй като виждам, че общината е напреднала и по отношение на подготовката на проектите, с които ще кандидатства”, коментира Павлова.

Тя припомни, че общината разполага с гарантирани  84 млн.лв. като безвъзмездна помощ, като според нея местната администрация трябва да подаде проекти за много повече средства, тъй като сумата може да бъде увеличена в следващите години.

Министър Павлова обясни, че в новия програмен период  Варна ще има възможност с европейски средства да завърши модернизирането на градската среда, да разшири проекта за интегриран градски транспорт и да обнови социалната и образователна инфраструктура. Немалко средства са предвидени и за мерки за енергийна ефективност на публични сгради, включително на полицейски управления, пожарни служби и сгради на социалните структури.

Програмата дава шанс и за обновяване на централните сгради – паметници на културата и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в тях. „Ще обновим фасадите им, спазвайки стриктно Закона за паметниците на културата, така че Варна освен ремонтиран център ще има и реновирани сгради в централната част, особено тези, които са със статут на паметници на културата“ , категорична бе министър Павлова.

Извън тези проекти Варна като междинно звено по другите приоритетни оси ще може да кандидатства за допълнителни проекти и обекти със средства от ОП „Региони в растеж“ – мерки за енергийна ефективност на  професионалните гимназии, модернизация на центрове за  спешна помощ, пътна инфраструктура, туристическа инфраструктура до обекти от национално и световно значение, паметници на културата. „Възможностите са огромни и се върши огромна работа в тази насока“, отбеляза още Лиляна Павлова.