Вадят договора на общината с Lafka
Вадят договора на общината с Lafka / DarikNews.bg, архив

Община Варна да покаже договора си с веригата „Lafka" поиска на заседание на комисията по туризъм общинският съветник от БСП Януарий Вичев. Той отбеляза, че въпросът е бил коментиран още предния мандат, но документът и условията, заложени в него, така и не са станали достояние на местните избраници. Председателят на комисията Марица Гърдева посъветва колегата си да отправи писмено запитване към администрацията и договорът да бъде разгледан на бъдещи заседания.

14 процента е ръстът на немски туристи това лято, отчете пред съветниците шефът на ресорната общинска дирекция Соня Георгиева. Това се дължи на добрата реклама и участието на Варна в международни изложения, обясни тя. През тази година общината е била част от 16 борси, на които са разпространявани рекламни материали на шест езика, проведени са презентации и срещи. Целта е да се привличат туристи от познати и нови пазари, както и да се върви към удължаване на сезона, коментира Георгиева.

За да следи тенденциите на немския пазар, администрацията е сключила консултантски договор с бившия директор на Комитета по туризъм, който има дългогодишен опит в сферата, стана ясно на заседанието. Той представлява общината в Германия, анализира пазара и ежемесечно изпраща доклади и предложения, посочи шефът на дирекцията по туризъм.

Нагласите в туристическия бранш са оптимистични по отношение на предстоящия сезон, увери Марица Гърдева, която даде пример с многобройните запитвания от страна на немски и френски туроператори.