/ МУ Варна
На световния пазар го има от десетилетие, но в България идва едва сега
Доц. Сапунджиев за новия хирургичен метод
98890
Доц. Сапунджиев за новия хирургичен метод
  • Доц. Сапунджиев за новия хирургичен метод
В клиниката по УНГ в УМБАЛ „Св. Марина” Варна вече оперират средно ухо с нов материал - за първи път в страната се прилага този метод, при това успешно.

По думите на доц. д-р Николай Сапунджиев материалът има потенциала рязко да промени философията на хирургията на средното ухо. Той е на пазара в световен мащаб от около десетилетие, но едва сега идва в България благодарение на усилията на екипа на клиниката по УНГ.

Именно в средното ухо става предаването на звука и новият материал, с който се изграждат фините костици в тази област, може да помогне за възвръщане на слуха. Операцията се извършва с „часовникарска точност” заради микроразмера на костиците в средното ухо, които д-р Сапунджиев сравни с костите на рибата попче.

Лекари в УМБАЛ „Св. Марина“ направиха безкръвна сърдечносъдова интервенция на нови шест пациента

Заради различни травми и тежки възпаления костиците могат да се счупят или „стопят” и така слухът се нарушава или изгубва, защото няма какво да провежда звука. За да бъде възстановен,  костиците трява да бъдат изградени наново и точно затова се използва новият материал. Той може да бъде наречен „гипс за кости”, но е много специфичен и от него могат да бъдат изградени липсващи милиметри от „звукопроводниците”.

Вече е опериран един пациент на клиниката по ушно-носни-гърлени болести, а резултатът е много добър. През октомври на конференция по оториноларингология материалът ще бъде презентиран на специалисти от болници от цялата страна и ще бъде приложен и в други здравни заведения.
 
Още за новата придобивка в клиниката по УНГ на УМБАЛ „Св. Марина” чуйте от доц. д-р Николай Сапунджиев – целият разговор е в прикаченото аудио.