/ снимка: Община Провадия
Минералните бани в Провадия ще бъдат възстановени, въпреки ниската активност на провелия се преди месец референдум. Това заяви областният управител на Варна Стоян Пасев по време на заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район, предаде БНТ.

До края на лятото трябва да бъдат гласувани промени в закона за водите, които ще позволяват на общините да ползват ефективно термалните си води.

Солените минерални извори на територията на Провадия са едно от богатствата на града. В миналото там е имало изградени минерални бани, които са привличали туристи от страната и Европа. През май жителите на Провадия участваха в местен референдум за съживяването на балнеотуризма в града.
 

Почти всички провадийци, взели участие на референдума, казаха "да" на възстановяването на баните


“15 или 17 процента достигна референдума, но въпреки всичко кметът на Провадия ще се съобрази с референдума, тоест там ще се възобновят тези минерални басейни”, обясни Стоян Пасев.

Възстановяването на минералните бани обаче е скъп проект. Пречки има и в закона.

“До края на лятото, може би докато излязат в съдебна ваканция, трябва да се гласуват промените в закона. Общините, всичките, които се намират на Североизточен район, да ползват всяка една поотделно тези природни богатства”, отбеляза още областният управител.