В Административния съд във Варна са образувани две дела по жалби на „Златни пясъци“ АД, „Паркстрой - Златни пясъци“ ООД и „Голдън турс“ ЕООД срещу решения на главния архитект на Община Варна от 29 май тази година, с които е отказано разрешение за поставяне на преместваеми обекти на територията на курортния комплекс.

Това съобщиха от съда. Във внесените жалби се твърди, че е недопустимо административният орган да не се съобрази с постановени вече решения от съда и да прави нова преценка за наличието на факти и обстоятелства.

Кметът на Варна поиска от две министерства премахване на бараки в „Златни пясъци“

През 2022 г. Административният съд отмени отказа на главния архитект на Община Варна за издаване на разрешения за поставяне на преместваеми обекти и върна преписката в кметството с дадени задължителни указания по тълкуването и прилагането на закона за издаване на исканите разрешения.

През март тази година кметът на Варна Иван Портних отново повдигна темата с бараките в комплекса, като постави под въпрос тяхната законност. Това бе и един от мотивите за отстраняването на главния архитект Виктор Бузев от длъжността му.

От общината ангажираха с проблема със законността на бараките в комплекса и две министерства - на туризма и на регионалното развитие. 
Мила Едрева, БТА