Управител на строителна фирма завлече търговец с 10 бона
Управител на строителна фирма завлече търговец с 10 бона / Sofia Photo Agency, архив

Районният съд във Варна наложи наказание от 1 година лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, на 37-годишния Й. Минев за извършена от него измама. Той бе признат за виновен в това, че на 29 октомври 2011 год., като длъжностно лице – управител на строителна фирма, с цел да си набави имотна облага, измамил едноличен собственик на търговско дружество, че извършва строителни дейности на два обекта и са му необходими под наем телескопични подпори и кофражни платна.

Съгласно утвърдената практика в бранша, били сключени договори за наем за временно и възмездно ползване на кофражната техника за срок от 30 дни. Подсъдимият, вместо да използва наетите подпори по предназначение на строителните обекти, ги транспортирал до пункт за вторични суровини и ги продал за старо желязо.

Дни по-късно собственикът на фирмата-наемодател отишъл до единия от посочените в договора обекти и видял, че в парцела не се извършва никаква строителна дейност. Стойността на  имуществото е близо 10 хил. лева. Впоследствие  част от щетите на пострадалия от измамата собственик на фирмата-наемодател били възстановени от подсъдимия.

Й. Минев е с чисто съдебно минало. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.