Туристите харчат все по-малко в България
Туристите харчат все по-малко в България / netinfo
Тенденцията за намаляване на приходите от нощувки на чуждестранните туристи и парите, които те харчат в България, не се забелязва при затворените клубни селища, за сметка на хотелите в урбанизирани курорти, заяви председателят на Варненската туристическа камара доц. д-р Марин Нешков в студиото на Дарик. Има много по-богати възможности за привличане на туристи от нови туристически пазари, а не от традиционно силните за България като германския и английския.

Хотелиерите трябва да преосмислят политиката си спрямо българския турист, като с гъвкави цени и повече услуги се опитат да го привлекат извън активния сезон. Свободните легла през пиковите летни месеци също могат да бъдат продавани на родния ни пазар, добави още Нешков.

Чуждестранните туристи оставят средно по 320 евро в България при престой между 7 до 9 дни. Това сочат данните за първите шест месеца на годината. През 2000 година туристите са харчили по 419 евро, през 2005 – 404 евро, а миналата година – 339 евро. Според предварителни данни най-много харчат румънските туристи, които оставят повече пари в България от англичаните и германците.

До няколко години може да се очаква България да пробие и на китайския пазар, заключи Нешков. Индикации за това давали зачестилите бизнес визити в страната ни, както и това, че от няколко дни страната ни е обявена в Китай като официална туристическа дестинация.