Театралният състав на ІV ЕГ представи България в Букурещ
Театралният състав на ІV ЕГ представи България в Букурещ / netinfo

Театралният състав на ІV ЕГ с ръководител Камелия Савова се завърна от участие в Международния фестивал за ученически театър на испански език в Букурещ. Учениците спечелиха правото да представят България през февруари на Националния конкурс в София, където заеха първо място. Откриването на фестивала беше на 23 април - Световния ден на книгата в Театър Одеон, където представители от всички 7 държави участваха в церемонията в националните си костюми. Звучаха химни на всички държави участнички, както и химна на Испания и на Европа.

Театралният състав на ІV ЕГ представи България в Букурещ
netinfo

Най-добрите постановки от националните конкурси на Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Русия, Румъния и България се представиха на сцената на Националния дворец на децата в продължение на пет дни, като в някои дни програмата беше особено натоварена. В съботния ден за участниците бе организирана екскурзия и всички участници и техните ръководители разгледаха замъка Пелеш в Синая и замъка Бран. В неделя от Образователния отден на Посолството на Испания в Букурещ им бяха подготвили посещения в сградата на Парламента в Букурещ и в етнографски музей.

В пиесата на ІV ЕГ „Любовта на дон Перлимплин и Белиса в градината им” с автор Федерико Гарсия Лорка участват Мария-Магдалена Арнаудова, Виктория Костова, Боряна Димитрова, Венцислава Касабова, Джулиана Бялова, Добромира Матеева, Петър Петров и Тодор Апостолов.  Под звуците на фламенко, изпълнено от най-големите майстори в жанра като Ниня Пастори, Енрике Моренте и Ел Камарон, както и на стихове на Лорка, изпяти от Ана Белен, Хосе Карерас и от самите актьори, разказаха драматичната история за любовта на Дон Перлимплин и за цената на това да имаш богата душевност в този материален свят, да виждаш красотата отвъд границите на реалното и да можеш да вдъхновиш с това хората около себе си.

Театралният състав на ІV ЕГ представи България в Букурещ
netinfo

Самият автор като че ли пише тази история за самия себе си, а цената и за него е прекалено висока - заплаща с живота си за стремежа към един по-красив свят, след като е написал едни от най-впечатляващите стихове на испански език. Разстрелян е на 38 години в първите дни след преврата на генерал Франко във Виснар, близо до родната Гранада. Приживе, пише до свой приятел думи, които звучат в началото на спектакъла и ни  карат да помислим защо живеем и за смисъла от всяко наше действие:

„Сега открих нещо ужасно: аз не съм се родил още. Никой от тези мъртви часове не ми принадлежи, защото не бях аз този, който беше живял нито в часовете на любов и омраза, нито в часовете на вдъхновение. Майка ми, госпожа Смърт, ми беше дала Ключа на времето и в един момент разбрах всичко: аз живея назаем. Това, което е вътре в мен, не е мое. Да видим дали ще се родя отново”

На 22-рото издание на фестивала, учениците от ІV ЕГ впечатлиха с много добро произношение, отлично овладян испански език и прекрасна актьорска игра. На закриването на фестивала беше връчен плакет от името на посланика на Кралство Испания в Букурещ, а участниците аплодираха танцовия спектакъл, подготвен от техни съученици от румънската столица.

Това е поредното представяне на международния форум, който Министерство на обрадованието и науката на Испания организира от 1994 година. Оттогава трупата на ІV ЕГ е представила България 12 пъти, след победи в Националния конкурс, където се определят двама представители на страната при силна конкуренция между езиковите гимназии в България. През 2008, 2009, 2010 година постига три поредни победи, което е прецедент на Националния конкурс. Последните Международни фестивали, на които представя България, са в Европейската културна столица Кошице през 2013 и в Букурещ през 2015. През всичките години от основаването на трупата през 1996 до момента, има и множество индивидуални награди от националния конкурс за актьорите от трупата: Пламен Бумбалов, Николай Иванов, Филип Вълчев, Деница Мутлова, Деница Митева, Маргарита Пламенова, Даниел Добрев.  През 2005 година съставът получава награда „Варна” за ученически колектив на годината, а през 2009 Камелия Савова, ръководител на трупата, е удостоена с Почетен знак с лента от кмета на града за постигнатите високи резултати. През 2016 година театралният състав ще чества 20 години от основаването си.