Съветник иска одит на социалните заведения във Варна
Съветник иска одит на социалните заведения във Варна / снимка: Дарик Варнаа

Общинският съветник Григор Григоров възнамерява да инициира одит на общинските социални заведения. Целта е да се направи оценка на тяхната работа и ползата от дейността им, обяви Григоров пред Дарик. В интервю за предаването „Зала Пленарна" той разкри, че по собствена инициатива вече е посетил 4 социални заведения, като смята да се запознае на място с работата и на останалите.

„На едни места се работи със сърце и въпреки ограниченията. На други места имам дълбокото убеждение, че се усвояват едни финансови ресурси", сподели той впечатленията си до тук.

Всички течове трябва да започнат да се запушват по малко, или да се преразпределят разходите където вършат работа, е мнението на съветника от групата „Реформатори и Патриоти".

Като председател на временната комисия за борба с корупцията Григоров възнамерява да ползва наблюденията си като член на комисията по собственост и стопанство. Дори вече се е наел да събира информация за съмнителна дейност на общински дружества.

За миналия мандат антикорупионната комисия е била сезирана два пъти и се е събирала само веднъж. От началото на този мандат Григоров вече е получил 5 устни сигнала, които очаква да постъпят в комисията в писмен вид, за да могат да бъдат разгледани.

Според Григор Григоров този Общински съвет няма да бъде съвсем като предишния, защото имало „сериозни импулси на почтеност".

Като „доктор по общинските схеми" Григоров определи колегата си Янко Станев. По думите му, Станев придавал на заседанията на местния парламент квартално-махленски привкус. Реформаторът коментира и членството на двамата съветници от СДС в социалната комисия - Янко Станев и брат му Валентин Станев: „Сигурен съм, че не става дума за прокарване на идеи, а за налагане на решения, които имат някакъв частно-субективен характер".

Миналия месец Григор Григоров разкри, че ще дарява заплатата, която получава като местен депутат, на две деца със здравословни проблеми. Така той спази предизборното си обещание да не взима пари за работата си в местния парламент.

Общинският съветник ще подпомага 8-годишната Деница и 10-годишния й брат Николай. Те приемат специални храни, защото организмът им не може да разгражда белтъчините.
50-годишният бизнесмен разкри, че за ноември заплатата му като общински съветник е била 711 лева, които са преведени на двете деца в нужда. Той обяви, че възнамерява да дарява всички свои заплати, докато е общински съветник.

Григоров сподели, че колегите му от групата „Реформатори и Патриоти" не са подкрепили предложението ми всички да даряват заплатите си. Не го е предложил на останалите общински съветници, за да не изглежда популистично. Той обаче е на мнение, че други местни парламентаристи ще последват примера му.

„Направих го, защото това е моето вътрешно убеждение, че общинските съветници и членовете на Бордове на директори и Управителни съвети в общинските дружества трябва да работят без заплащане. В крайна сметка хората, които са получили доверието на обществото, би трябвало да се справят в живота си достатъчно добре, да имат качества и да искат да дадат нещо от себе си", сподели съветникът.

Григоров определи себе си като успял човек. „Аз се справям с живота си преди да стана общински съветник и искам да отделям 2 часа на ден за този град, в който искам да се върнат моите деца да живеят и работят, след като завършат образованието си в чужбина", каза той.

Григоров, който е бивш член на СДС и ДСБ, разкри, че харесва политическия тандем Москов-Кънев и би подкрепил активно техен бъдещ политически проект. Той сподели още, че би напуснал групата „Реформатори и Патриоти" в момента, в който разбере, че визиите и целите им са различни и се разминават.