Съветници заподозряха копи-пейст на Стратегията за енергийно развитие
Съветници заподозряха копи-пейст на Стратегията за енергийно развитие / Sofia Photo Agency, архив

Работа с „Енерго-Про“ в посока ограничаване на загубите на електроенергия, 20-процентно намаление на потреблението на ток до 2020-та година, както и понижаване на парниковите газове и емисии въглероден двуокис. Това предвижда Стратегията за устойчиво енергийно развитие на Община Варна до 2020-та година. Тя, заедно с План за действие 2013-та – 2014-та година, бяха представени пред съветниците от комисията по опазване на околната среда към местния парламент.

Фирмата, която е изготвила стратегията, е българо-германската „Плеядес България“ ООД. Ангажирана е след спечелване на обществена поръчка. Разработеният документ включва създаване на информационна система, енергиен баланс на общината, анализ на съществуващото състояние, бъдещо развитие и въвеждане на стандарти за устойчиво енергийно развитие.

След кратка презентация на стратегията, общинските съветници я разкритикуваха с аргумента, че тя съдържа технически грешки и неточности. Според инж. Медиха Хамза документът е написан неразбираемо, допуснати са несъответствия, а цитираните катедри и специалности на Техническия университет във Варна, които ще се включат в работата, отговарят на аналогичния университет в София. Някои от съветниците заподозряха, че стратегията е копирана в някои свои части от столичната.

Пламен Димовски – представител на компанията, разработила документа, увери, че той е базиран и съобразен изцяло със спецификите на Община Варна. Въпреки това съветниците го върнаха за прецизиране и отстраняване на забележките.

През тази година за обследване на енергийна ефективност в морската столица са заделени 200 хил. лв. Те ще стигнат за половината от всички 130 – 140 общински сгради. По изискване до 2014-та това трябва да се направи навсякъде, след което да се предприемат енергоспестяващи мерки. Такива вече са взети в училища, детски градини, ясли и кметства. Част от варненските поликлиники все още не са обследвани. Приоритетните мерки са изолация, слагане на енергоспестяващи крушки, смяна на котли и отоплителни инсталации, газификация на общинските сгради. До момента плановете за въвеждане на възобновяеми енергийни източници са били пожелателни, но от догодина стават задължителни, стана ясно още на комисията.