Съветници предлагат намаляване на заплатите им със 100 лева
Съветници предлагат намаляване на заплатите им със 100 лева / Sofia photo agency, архив

Заплатата на общинските съветници да бъде намалена, като вместо 70 %, съветниците да получават 60 на сто от заплатата на председателя на местния парламент. Това предложение отправят председателите на двете най-големи групи във варненския парламент - Аврам Тодоров (БСП) и Тодор Балабанов (ГЕРБ), който е и председател на финансовата комисия.

Предложението е включено в дневния ред на следващото заседание на Комисията по правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, насрочено за 16 април.

По-рано тази година местните парламентаристи взеха решение да получават 70% от заплата на председателя месечно, която е 1495 лева. По груби сметки това прави около 1000 лева месечно възнаграждение за съветник.

Кметът Иван Портних се обяви срещу увеличението, като заяви, че обмисля вариант да върне за преразглеждане решението на градския парламент. На последното общинско заседание през март обаче общинските съветници не приеха да вкарат в дневния ред на сесията отмяна на решението за повишените им заплати.

Увеличението на възнаграждението на местните избраници стана възможно след влизането в сила на промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация от декември. Промените позволяват на местните депутати да получават до 70% от брутната работна заплата на председателя на Общинския съвет. Досега те взимаха до 30 на сто от средното възнаграждение в кметската администрация.