Съдът обяви за нищожно решението за отмяна на ПУП-а на Чайка
Съдът обяви за нищожно решението за отмяна на ПУП-а на Чайка / Дарик Варна, архив

Варненският административен съд обяви за нищожно решението на Общинския съвет от август, с което съветниците отмениха решението си за одобряване на ПУП-ПРЗ на кв. „Чайка“. Делото беше образувано по жалба на „Варна Риълтис“ ЕАД и още присъединени 11 жалбоподатели.

В мотивите на решението съдът сочи, че оспореното решение е засегнато от най-тежкият порок, водещ до неговата недействителност – нищожност, не само по отношение засегнатите от решението имоти на жалбоподателите, а изцяло.

Това е така, защото става въпрос за отмяна на решение, с което е приет подробен устройствен план по реда на Закона за устройство на територията, и възможността на Общинския съвет да отмени свое решение е уредена в същия закон.

Съгласно цитираната разпоредба, в 7-дневен срок от получаване на жалба местният парламент е могъл да преразгледа въпроса и да оттегли сам оспорен индивидуален административен акт за одобряване на подробен устройствен план или за одобряване на комплексен проект за инвестиционна инициатива, да го отмени или измени, или да издаде съответния акт, ако е отказал издаването му, като уведоми за това заинтересуваните страни. Същият текст предвижда, че новият акт подлежи на обявяване и обжалване по реда, който е предвиден за отменения акт. Нито една от тези предпоставки в случая не е налице.

Срещу решението, с което е одобрен ПУП-ПРЗ на кв. “Чайка“, са постъпили над 100 жалби, които Общинския съвет е препратил по компетентност на Административния съд.

Така е видно, че местният парламент не се е възползвал от възможността да преразгледа и отмени постановения от него акт в регламентирания от закона 7-дневен срок.

Решението на съда може да се обжалва пред Върховен административен съд в 14-дневен срок.