Съдилището най-добър филм, Блатечки с награда за мъжка роля
Съдилището най-добър филм, Блатечки с награда за мъжка роля / netinfo

Лентата на Стефан Командарев "Съдилището" стана най-добър игрален филм от фестивала "Златната роза", а Асен Блатечки спечели наградата за най-добра мъжка роля с образа на Митьо във филма.

Докато част от екипа на „Съдилището“ представяше филма на фестивала във Варшава, друга част се изяви на фестивала „Златна Роза“, грабвайки две от най-значимите награди – за филм и мъжка роля. На Асен Блатечки се падна честта да получи и двете статуетки - още от сцената той се обади на режисьора и продуцент Стефан Командарев, който благодари на целия екип от друга гореща точка за киното – фестивала във Варшава, споделяйки:

„Искам да посветя наградата на 100-годишнината на българското кино. Бих искал да пожелая на киното ни скоро да излезе от трудната ситуация, в която е поставено. Искам кинаджийската общност да е по-сплотена и в следващите 100 години родното кино да е много, много по-успешно“.

„Съдилището“, подобно на своя предшественик - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, се появява, за да разкаже една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението – всички те са обединени от скала, наречена Съдилището. Филмът е заснет на уникални места по върховете на планината. Голям екип от каскадьори са помагали на актьорите за спиращите дъха сцени. Пълнокръвните образи са пресъздадени от Асен Блатечки, звездата на сръбското кино Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев – Зуека, Параскева Джукелова и Христо Мутафчиев.

"Съдилището“ е подкрепен от: ИА "Национален филмов Център" – България, БНТ, Програма Медия на ЕС, Филмов фонд на Съвета на Европа EURIMAGES, Регионален филмов фонд МДМ – Германия, Регионален филмов фонд Medienboard Berlin Brandenbourg  – Германия, Македонски филмов фонд, Хърватски Аудиовизуален център, Югоизточна Европейска кино мрежа, Винарна Телиш, КИА Моторс – България, ВИВАКОМ, България Ер, OMW и FPI - Феър Плей Интернешънъл.

„Съдилището“ в кината от 21 ноември.

Другите награди:

Най-добра женска роля - Снежина Петрова за ролята й във филма на Костадин Бонев "Потъването на Созопол".

Най-добра операторска работа - Калоян Божилов за продукцията "Отчуждение" на Милко Лазаров.

Най-добър режисьор - Милко Лазаров за същия филм.

Филмът на Ники Илиев "Живи легенди" получи наградата на публиката.

Наградата на българската филмова критика бе присъдена на  филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов - "Урок", както и Специалната награда на град Варна.

Филмът на Георги Дюлгеров "Буферна зона" спечели наградата на Съюза на българските филмови дейци.

За режисьорски дебют отличието бе присъдено на "Отрова за мишки" на Костадин Буров. За индивидуални постижения в актьорската игра бе отличен екипът на филма "Омбре" на Захари Паунов.

В категорията късометражно "Златна роза" получи филмът на Павел Веснаков "Чест", с Михаил Мутафов в главната роля.