Св. Синод касира изборите за митрополит на Варна
Св. Синод касира изборите за митрополит на Варна / DarikNews.bg, архив

Светият Синод касира изборите за варненски и великопреславски митрополит, проведени на 17 ноември, и насрочи нов вот. Той се проведе на 15 декември във Варна, а седмица по-късно ще е каноничният избор. Листата с 13-те епископи, които са кандидати за за епархийския престол, остава същата.

Решението за повторение на вота беше взето на извънредно заседание на Светия Синод, свикано заради жалба на епархийски избирателите. На него беше изслушан доклада на временно управляващия епархията митрополит Амвросий и разгледана документацията на проведения епархийски избор.

До избора на нов митрополит Амвросий остава управляващ Варненската и Великопреславска епархия.

Заседанието на Светия Синод продължи повече от три часа. Освен жалба, внесена от варненци, които са против кандидатурата на игумена на Бачковския манастир дядо Борис за митрополит на Варна, за резглеждане бяха внесени 1300 подписа срещу епископа. Варненци настояха за касиране на избора и изваждане на епископ Борис от листата с кандидати, тъй като той не бил достоен за глава на Варненската и Великопреславска епархия, защото му липсвал духовен авторитет.