Стотици участници се включиха в Карнавала на Сирни заговезни
Стотици участници се включиха в Карнавала на Сирни заговезни / Live.Varna.bg

Стотици участници се включиха в Карнавала на Сирни заговезни в морската столица. Така бе възродена традиция отпреди 80 години, когато варненци отбелязвали седмицата преди големия християнски празник с пищен карнавал – последната фиеста преди великденските пости. В периода от Месни до Сирни заговезни всяка вечер хората шествали, облечени в карнавални костюми, представяли различни епизоди от всекидневието и бита си, надбягвали се с магарета, яздили коне, обличали се в костюми на герои от  различни приказки.

Вечерта на Сирни заговезни участниците се събирали във Военния клуб на бал с маски, на който се излъчвали различни номинации – за най-атрактивна маска, за най-добра танцова двойка. В полунощ всички сваляли маските, за да посрещнат християнския празник. Карнавалът бил очакван от всички, като едно от най-големите пролетни увеселения в града, разказва Виктория Иванова, председател на сдружение „Варненски кореняк“, участничка в един от последните карнавали, в края на 40-те години на миналия век.

Възраждането на Карнавала на Сирни заговезни във Варна стана възможно благодарение на активната работа на общинските дирекции „Образование, младежки дейности и спорт” и „Култура и духовно развитие”, с ръководители Лилия Христова и Антония Йовчева, и на ентусиазма на млади и стари участници. Проявата е част от амбицията на община Варна за възраждане на традициите.

Участниците в карнавала дефилираха на специално изградена сцена на площада пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Най-много аплодисменти събра третокласник, който обяви на микрофона „Мама ми казва да се гордея, че съм българин, а татко – че съм роден във Варна, защото Варна ще бъде младежката столица на Европа през 2017”. След това шествието, водено от представителния духов оркестър на ВМС, премина през централните булеварди „Мария Луиза“ и „Сливница“. Втора изява последва на сцена пред входа на Морската градина. На финала на празника бе запален типичния за Сирни заговезни огън, около който ще се завъртя голямо маскарадно хоро. Специално за участниците и публиката пя и рок звездата на Варна Славин Славчев, който взриви множеството със своите изпълнения.