Стартира националното състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering
Стартира националното състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering / netinfo

За трети пореден път Варненският свободен университет ще бъде домакин на Национално състезание за креативни умения Varna Spaghetti Engineering, което е наследник на изданието Varna Spaghetti Tоwer за учениците от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия в страната.То е организирано по идея на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ към Архитектурния факултет на Варненския свободен университет и е част от проявите, посветени на 20-годишнината на специалност "Строителство на сгради и съоръжения" и 25-годишнината от създаването на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Форумът ще събере над 60 участници - ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия от цялата страна и студенти на Варненския свободен университет  и отново ще провокира креативното им мислене в проектиране и изграждане на съоръжения от спагети. За първи път в този формат се подготвя номинация на публиката „Най-атрактивно въртящо се спагетено съоръжение“, за която ще се борят студенти от специалностите „Архитектура“ и „Строителство на сгради и съоръжения“ в Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“.

Изградените конструкции от бъдещите строители и архитекти ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател арх. Виктор Бузев - главен архитект на община Врана и членове - представители на браншовите организации и бизнеса от професионално направление „Архитектура, строителство и геодезия“.

Амбицията на катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ е този форум отново да събере на едно място ученици, студенти и професионалисти от областта на строителството и архитектурата, провокирайки тяхната креативност при създаване на строителни конструкции.

Третото издание на националното състезание за креативни умения  Varna Spaghetti Engineering ще бъде официално открито на 14 ноември (събота) 2015 г. от 11:00 ч. в зала 2 на Учебно-спортния комплекс на Варненския свободен университет.