Спасените от удавяне-един от всеки четирима бил варненец
Спасените от удавяне-един от всеки четирима бил варненец / netinfo
45 % от спасените от удавяне по варненските плажове през сезона са били деца. Това сочат анализите на ДКЦ I “Св. Клементина”.

Това лято смъртта си на плажа са намерили 6 човека – трима в курорта “Св. Константин”, двама на буните във Варна и един на плажа в Аспарухово.

Предотвратени са били 56 водни инцидента, сред които два случая на клинична смърт на дете на 13 години и жена на 40 години. Сред спасените от удавяне варненец е бил едва един от всеки четирима. Най-честата причина за давенията са силното морско вълнение и неумението на летовниците да плуват, ниската температура на водата или употребата на алкохол, сочи лекарската статистика.

Освен водните инциденти с давене, медицинските екипи са оказали помощ при здравословни проблеми на плажуващите. Обслужени са били над 100 души, като най-често това са колабирали на плажа, хипертонични кризи, силни алергични реакции от ужилване от насекоми или опарване от медузи, няколко случая с инсулти, както и порезни рани и травми.

Лечебното заведение осигури медицинското обслужване на варненските плажове за трета поредна година, като техни линейки обслужваха варненските плажове, Кабакум юг, военнопочивния дом в “Св. св. Константин и Елена” и курортен комплекс “Камчия”. За здравето и безопасността на летовниците са се грижили четирима лекари реаниматори, четирима фелдшери и десет медицински сестри, на които са били предоставени три линейки.