Солистите на Варненската опера с престижни награди в Северна Корея
Солистите на Варненската опера с престижни награди в Северна Корея / Държавна опера Варна

Солистите на Държавна опера Варна Ирина Жекова и Пламен Димитров спечелиха в сериозна конкуренция с певци от цял свят 2 награди за България на Пролетния априлски фестивал, който се състоя за 29 път в столицата на Северна Корея Пхенян. В музикалния форум, който от 1982 г. традиционно се провежда под патронажа на президента, през тази година се включиха музиканти от над 40 страни, сред които много поп певци, оперни певци от Италия, Германия и Беларус, известни формации като Монголският армейски хор, представителният армейски хор на Русия със солист Йосиф Кобзон и т.н.

Пламен Димитров бе отличен от авторитетното жури с купа и грамота за арията на Фигаро от „Севилският бръснар” на Росини. Песента на корейски език, която той представи, се оказа втората по популярност след корейския химн, като на нея публиката задължително става на крака и ръкопляска.

Ирина Жекова получи купа и грамота за изпълнение на корейски език на известна песен в прослава на лидера Ким Чен Ир. Творбата, обработена за висок глас, с типични за колоратурен сопран каденци, бе представена за пръв път пред корейска аудитория.
Варненските певци, които участваха във фестивала от името на България, бяха сред 10-те избрани от публиката да пеят и на празничния концерт в оперния театър на Пхенян, в чест на годишнината от рождението на първия президент Ким Ир Сен на 15 април.

За изпълнението си те бяха наградени с кристална стауетка. Ирина Жекова и Пламен Димитров остават дълбоко впечатлени от срещата с корейската култура, нейните исторически забележителности и сърдечното отношение на домакините към тях. Силното преживяване допълва присъствието на музикалния форум на българския посланик в Северна Корея, който заведе нашите солисти на специално организирана за тях вечеря с типична корейска кухня.

Двамата солисти на Държавна опера Варна бяха поканени от Организационния комитет и на следващото издание на фестивала.