Смели се завръща от “BLACKSEAFOR”
Смели се завръща от “BLACKSEAFOR” / netinfo
Шестата активация на оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море “BLACKSEAFOR” под домакинството и командването на Руската федерация завърши.

Заедно с българската фрегата „Смели” в тазгодишната активация участваха руският десантен кораб "Майор Цезар Куников" - флагмански кораб на “BLACKSEAFOR”, румънската корвета "Адмирал Еустатиу Себастиан", турската фрегата "Тургутрейс" и украинският кораб за командване и управление "Славутич".

Eкипажът на фрегатата "Смели" с командир капитан III ранг Георги Пенев се включи успешно в проведените учения по контрол на корабоплаването, наблюдение на надводната и подводна обстановка, оказване помощ на кораб търпящ бедствие и изпълнените свързочни и сигнални тренировки за постигане целта на активацията - подобряване на взаимодействието и оперативната съвместимост между военноморските сили на страните участнички и достойното представяне на страната ни в тази важна за региона инициатива. Корабът ще се завърне, след двудневен преход от грузинското пристанище Батуми, на 24 август на Морска гара Варна.