/ ThinkStock/Getty Images
Няма случай на морбили във Варна, резултатите на предполагаемата заболяла от морбили 40-годишната жена са отрицателни. Това съобщи за „Фокус“ д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция, във връзка със смятания за първи случай на морбили в града. 

Жената беше приета в Инфекциозната клиника към УМБАЛ „Света Марина” на 25 февруари. 

Регистриран е първият случай на морбили във Варна

По думите на д-р Янка Драганова, жената е имала типичните симптоми на заразната болест, съпроводени с обрив, но резултатите от лабораторните изследвания в София са отрицателни. „По клиника инфекционистите бяха категорични, че е морбили. Ние направихме всичко възможно и действахме съгласно диагноза морбили, като бяхме задължени да изпратим и серум към централната лаборатория в София за потвърждаване. За да кажем, че една диагноза е потвърдена, трябва да има и лабораторно потвърждаване и се оказа, че резултатите са отрицателни за пресни антитела срещу морбилна инфекция“, каза д-р Янка Драганова. 

Тя допълни, че след като лабораторните резултати са потвърдили, че това не е морбили, броят на случаите за цялата страна, стават 50. „Вече от 51, остават 50 на този етап в страната.Те утре може да са повече, но става на въпрос, че варненският случай отпада, защото е много важна тази национална система. Те ежедневно ги докладват и в Европейския център за контрол на заразни и паразитни болести. Така, че нашето морбили отпада, като ще следим ситуацията естествено“, обясни д-р Янка Драганова. 

От РЗИ припомнят на родителите, че единственото сигурно средство за предпазване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.