Славков е бил болен, за да влезе в болница, категорични са лекари
Славков е бил болен, за да влезе в болница, категорични са лекари / netinfo
Обявените от Варненската окръжна прокуратура пропуски при хоспитализирането на общинския съветник Иван Славков, не са непременно нарушения. Това обясниха за Дарик ортопедът Ивайло Митковски и хирургът Димитър Камбуров. Според тях не е възможно здрав човек да бъде приет в болница.

За нарушение беше обявен фактът, че Иван Славков се е консултирал само със специализант–хирург, а не със специалист. Според доктор Митковски обаче специализантът е достатъчно компетентен и дипломиран лекар, който при нужда се консултира със специалист.

Славков е приет в болницата без да е уточнена клинична пътека, без да са попълнени данните от приемащия лекар при първия преглед и дори преди изследванията му да бъдат готови. Това, според доктор Митковски обаче, не са пропуски. Доктор Камбуров подчерта, че важен документ за приемането на пациента в болница е епикризата му от направената операция в Турция. Прокурор Стефка Якимова обясни, че Славков е представил документи от болницата в Турция, но дали сред тях има епикриза, тя не можа да коментира.

Окръжната прокуратура в морския град ще предложи на министъра на здравеопазването срещу лекарите, извършили посочените нарушения, да бъде повдигната административно наказателна отговорност. Евентуалните наказания, въпросът ще има ли уволнения и здрав ли е бил болният Славков, засега не предизвикват напрежения в болница “Св.Анна”, увери доктор Митковски.

Повече - в звуковия файл.