Синдикален лидер: Димитър Атанасов бил спуснат отвисоко в пристанището
Синдикален лидер: Димитър Атанасов бил спуснат отвисоко в пристанището / Dariknews.bg

Назначението на Димитър Атанасов за председател на Съвета на директорите на пристанище Варна е било „спуснато отвисоко”. Това е признал зам.-министърът на транспорта Антон Гинев, по време на срещата си със синдикалните лидери на порта миналата седмица. По думите на председателя на организацията на КНСБ към пристанище Варна Пенка Илиева, зам.-министърът е казал още, че е наясно, че има данни, че Атанасов злоупотребява със служебното си положение и източва държавното предприятие.

„Колегата, който беше представител на докерите, обясни на зам.-министър Гинев, че с назначението на Димитър Атанасов се получава източване на държавното предприятие. Атанасов е започнал масово да вкарва фирми, които не са редовни платци, както и да иска пари на ръка. Унизителен беше отговорът, който получихме от зам.-министъра. Той в прав текст призна, че и до тях са стигнали такива сигнали, но Димитър Атанасов е „спуснат отвисоко“, каза Илиева.

Именно освобождаването на Атанасов беше едно от исканията на синдикалистите и служителите в пристанище Варна, които излязоха на протест в началото на месеца. Те поискаха и връщането на досегашния изпълнителен директор на порта Божидар Чапаров, като се обявиха против отварянето на пристанище Варна-Изток, докато не се осигурят нови мощности. На срещата със синдикатите миналата седмица зам.-министърът Антон Гинев е уверил, че преди проектът за изграждането на интермодалния терминал да бъде реализиран напълно няма да се спира работата на 1 и 2 кейово място.

„Попитахме конкретно къде ще бъде преместено пристанище Варна–Изток, като отговорът беше: „някъде около „Максуда“. Без повече яснота и ние стигнахме до заключението, че този заместник-министър не знае нищо по въпроса. Все пак постигнахме консенсус провелата се среща да се протоколира, като всеки момент чакаме да получим този протокол. В края на краищата ние заявихме, че две от точките, които бяхме заложили в протестната си декларация, не са изпълнени. При разговори с нашите синдикални членове стигнахме до идеята, че можем да направим компромис с назначението на новия изпълнителен директор Петър Сеферов, но в последните дни той непрестанно атакува действията на колективния трудов договор и се държи странно“, обясни Пенка Илиева.

Представителите на синдикалните организации са се почувствали обидени от отношението на министерството на транспорта към въпроса с пристанище Варна, тъй като първоначално срещата е трябвало да бъде с министър Московски, но тъй като той е бил на инспекция на магистрала „Струма“, се е наложило да бъде заменен от Антон Гинев. Според Илиева Гинев нито е бил запознат добре с казуса, нито е имал възможността да реагира.