Симеон Варчев подаде оставка като директор на Двореца на културата и спорта
Симеон Варчев подаде оставка като директор на Двореца на културата и спорта / Дарик Варна
Симеон Варчев подаде оставка като директор на Двореца на културата и спорта
55469
Симеон Варчев подаде оставка като директор на Двореца на културата и спорта
  • Симеон Варчев подаде оставка като директор на Двореца на културата и спорта

Казвам се Симеон Варчев. Живях честно и работих много. Не съм излъгал никого. Не съм откраднал и един лев. Рушвети не съм вземал. Спя спокойно. И затова не желая да бъда оценяван по този начин от политическите и административни ръководители. Не съм съгласен с техните методи. Подавам си оставката.

С тези думи, казани с много емоция, шефът на Двореца на културата и спорта във Варна обяви пред журналисти, че се оттегля от поста, на който е от 12 години. Причината за оставката му стана скандалът, породен от решението на общинската комисия по собственост и стопанство Летният театър на Варна да се управлява от Театрално музикалния продуцентски център, а не от Спортна зала, както в последните 15 години.
Решението ми е окончателно, добави Варчев, като все пак обеща да размисли, ако и варненските общински съветници преосмислят позицията си за Летния театър.

Още през април директорът на Двореца на културата и спорта във Варна обмисляше оставка. Тогава той представи финансовия отчет за 2011 г. на търговското дружество. То е натрупало загуба от 73 000 лв., като приходите му са били 1,524 млн. лв., а разходите – 1,597 млн. лв.

Лошият финансов резултат не се дължи на мениджмънта, а на икономическата ситуация и откритите през последните години в града молове, каза тогава Варчев, повтори го и днес. Броят на провежданите изложения в Двореца, които през най-силната му финансова 2008-ма година са били 19, е намалял до 5 през миналата. Приходите от тях са спаднали съответно от 780 000 лв. на 115 000 лв. Другата причина за отрицателните финансови показатели през последната година е тази, че мачовете на мъжкия национален волейболен отбор вече не се играят в зала „Конгресна”. След загубата на тези парични потоци, основният доходоизточник на Спортна зала в момента е именно откритият театър.

„Глупост е, че ДКС се нуждае от нов мениджмънт. ДКС се нуждае от ново отношение на управляващите”, заяви Варчев. Той посочи като пример европейската практика, която показва, че залите за спорт и култура не могат да бъдат търговски дружества. По думите му, 92% са общинска собственост, 6% - държавна, а едва 2% от тях са частни.

Симеон Варчев е изключително обиден най-вече от факта, че решението на общинската комисия по култура е взето, без да бъде уведомено ръководството на ДКС. Той припомни историята на Летния театър, който се управлява от Спортна зала от 1997 г. Това става възможно благодарение на заповед на кмета на Варна Христо Кирчев. Дотогава е бил в окаяно състояние, по думите на Варчев, а в годините след това общината инвестира доста средства, за да го приведе в подходящ вид.

За разлика от финансовите резултати на ДКС, тези на самия летен театър са повече от добри. Само за няколко години приходите са се увеличили почти три пъти. През 2009г. са отчетени 45 000 лв., а от 2012 г. се очакват около 120 000.

На кмета Кирил Йорданов, който по-рано днес обяви, че общината плащала наем за ползване на откритата сцена, въпреки че е със статут на публична общинска собственост, Варчев отговори, че за 12-те години, в които управлява Двореца, общината винаги си е плащала, макар и не на реални цени, а почти три пъти по-евтино. „Ако кметът не знае, не е моя грешка!”, заяви Варчев.

Емоционалното изявление на Варчев е в звуковия файл.