Сигнал за бягство на Пешо Сумиста засили охраната му
Сигнал за бягство на Пешо Сумиста засили охраната му / снимка: БГНЕС, архив

Босът на банда за поръчкови убийства Петър Стоянов-Сумиста и негови приближени правели опити да планират бягството му, ако бъде дори за малко променена мярката му за неотклонение или при преместването му до варненския съд.  Такива сигнали имало в МВР в последните месеци и това принудило ръководството на Главна дирекция “Охрана” да предприеме специални мерки при превозването на боса на Килърите за повторното разглеждане на делото срещу него във Варненския апелативен съд, съобщава вестник “24 часа”.

В средата на миналата година Върховният касационен съд окончателно постанови, че Килърите са организирана престъпна група за убийства, рекет, побои, изнудване и палежи, действали са от началото на 2006 г., а техен бос е Петър Стоянов-Сумиста. Висшите магистрати върнаха на втора инстанция обвиненията за убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов заради процесуални грешки при разпити в съда, но са категорични, че няма извършени нарушения при събирането на доказателствата срещу престъпната банда от отдел “Контратерор” на ГДБОП и прокуратурата.

Според официална информация на варненския съд Стоянов изразил остър протест срещу действия на директора на ГД“Охрана” на съдебната власт Георги Жеков, “който разпоредил подсъдимите да бъдат настанени при изключително тежки условия в следствени арести в страната”, твърдял Сумиста. Започнати с охраната и процеса разказаха, че в МВР също продължава да се предприемат необходимите мерки, за да се предотвратят евентуални опити за бягство на Сумиста или някой от другите членове на бандата. В същото време босът на Килърите поискал от съда през януари т.г. до приключване на делото да бъде преместен в затвора във Варна. Антимафиоти обаче подозират, че той си е преместил адресната регистрация в морската столица, за да търси начин оттам да излезе дори за малко и да “духне” в чужбина.

По смятаното за едно от най-ефективните разследвания на групи за убийства, правени в последните 15 години, Върховният касационен съд постанови Петър Стоянов да прекара най-малко 15 г. зад решетките. Ортакът му Васил Костов-Кеца ще е в затвора 10 г., а поръчителят Георги Вълев - минимум 8 г. С по-малка присъда от 5 г. се измъкна Янчо Попов-Туцо заради влошеното си здравословно състояние. При новото разглеждане на делото обаче присъдите на Сумиста и Кеца могат да скочат и до доживотен затвор, както настояват от прокуратурата.