Шистов газ или Бургас-Александруполис = САЩ или Русия
Шистов газ или Бургас-Александруполис = САЩ или Русия / petel.bg

"В случая с шистовия газ става дума за битка на интереси между САЩ и Русия по отношение на енергетиката в Европа". Това заяви в студиото на Дарик Варна тази сутрин депутатът от Атака Димитър Карбов. "Това е разковничето по темата. Общо взето американците са фокусирани към такива страни от Източна Европа, които като България са крехки и адаптивни към американската политика. Това е видно и от дейността на американския посланик у нас”, каза Карбов. По този повод той сподели, че не е случайно съвпадение точно сега България да се откаже от проекта Бургас-Александруполис.

Карбов, който е един от вносителите на законопроекта за мораториум върху проучванията и добива на шистов газ у нас, смята, че внасянето на текста в пленарна зала се бави умишлено. Той обясни, че законопроектът все още не е минал през ресорните комисии. А за да стигне до комисия, са необходими становища по темата на министерствата на икономиката и на екологията по темата. „От Министерството на околната среда и водите получихме нужния документ, но от министерството на Трайков – не. По тази причина разглеждането на законопроекта бе отложено”, поясни Карбов.

Той, подобно на Волен Сидеров, също твърди, че правителството ще получи от „Шеврон” 30 млн. долара. „Това ще стане в навечерието на подписването на същинския договор, което според изявленията на Трайчо Трайков ще се случи в най-скоро време”, отбеляза варненският депутат. По думите му заради едно прибиране на немалко пари, рискуваме да унищожим природата си.

Карбов е категоричен, че „Атака” няма да позволи да се затрие житницата на България за сметка на шистовия газ, който не ни гарантира енергийната независимост. „Ние нямаме нищо против да се добива шистов газ, но това да се случва в неплодородни земи, каквито има в САЩ и Полша, например”, коментира народният представител.

Той добави, че американската компания „Шеврон”, която иска да добива шистов газ у нас, е направила толкова безобразия по света, че не е ясно как те ще бъдат компенсирани. „Фирмата е осъдена в страни като Еквадор, Боливия и Бразилия за нанесени огромни щети върху околната среда. Компанията дължи милиарди долари обезпечения, които все още не е започнала да изплаща. Да не говорим, че природата е безвъзвратно отровена”, разкри Карбов.

Вчера Димитър Карбов и лидерът на Атака Волен Сидеров поискаха да влязат в Областна администрация, където бе проведена среща с представители на "Шеврон", в качеството си на народни представители. Пред сградата обаче излезе областният управител на Варна Данчо Симеонов, който заяви, че евентуално при следваща среща могат да бъдат поканени.

През цялото време входът на Областна управа беше блокиран от природозащитници, които скандираха „Не на шистовия газ”. Те носеха и пластмасови бутилки с мръсна вода, с които да покажат как добивът на шистов газ замърсява водата и почвата.