Само модерни павилиони на алеята в курорта Шкорпиловци
Само модерни павилиони на алеята в курорта Шкорпиловци / Dariknews.bg, архив

“В курортния комплекс Шкорпиловци няма да има сергии и скари  на открито, а модерни павилиони”, съобщиха от община Долни чифлик. Съгласно одобренaта от главния архитект Наредба за реда и условията за издаване на разрешение за поставяне на временни преместваеми обекти за летния сезон, в курорта са определени 27 места за тях.

Те са разположени покрай алеята, която води от хотел „Авеста“ към входа на централния плаж. Редът за издаване на разрешения за поставяне е регламентиран в горепосочената наредба. Освен това временните обекти трябва да са изпълнени само от алуминиеви/РVС елементи и да заемат площ не-по-голяма от 20 кв. м. Цените са определени съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги.

За т. нар. „тротоарно право” наемите зависят от групата, в която се намира населеното място – общо три. В третата група, с най-високи цени на наема, попадат Ново Оряхово, Шкорпиловци, КК „Шкорпиловци”, вилните зони и селища. Там за квадратен метър се плаща по 50 ст. на ден и 6 лв. на месец.

Таксата е за ползване на тротоари, площади, улични платна и други терени за разполагане на сезонни тераси към заведения за хранене и развлечения, както и за разполагане на маси, столове и  витрини.

За плажа, който е държавна собственост и на който временни преместваеми обекти се поставят по друг ред, са предвидени само заведения за хранене. От община Долни чифлик обясниха, че покрай новата крайбрежна алея на Шкорпиловци не са предвидени места за преместваеми обекти.