Ръководството на СДС забрави за Янко Станев
Ръководството на СДС забрави за Янко Станев / снимка: Dariknews.bg, архив

Ръководството на СДС продължава да не знае кога ще бъде избран нов лидер на градската организация на партията във Варна. През февруари местната структура избра Янко Станев, който през годините е бил член на ДПС, откъдето е изгонен заради сътрудничество с ГЕРБ. След недоволство от страна на местни седесари и ДСБ, изборът му беше отменен.

На 17 февруари ръководството на СДС реши да организира нови избори до два месеца. Днес те все още не са насрочени и на практика Станев участва в партийния живот на СДС във Варна.

Нито главният секретар на СДС - Филип Кирев, нито заместникът му - депутатът Борислав Миланов, знаят кога ще бъде избрано ново ръководство на партията във Варна. Изненадващо през февруари местната организация, чрез процедурни хватки и добавяне на нови лица в списъците за гласуване, избра Янко Станев за лидер на структурата във Варна.

Станев е определян като опитен изборджия и близък до ромските махали в района. Сочен е за близък до бившия кмет Кирил Йорданов. През 90-те години е членувал във СДС, през 2005 г. е изключен оттам и става член на ДПС. След като е избран за общински съветник от движението на Доган, е изключен и от тази партия, заради сътрудничество с ГЕРБ. През 2013 г. беше арестуван за купуване на гласове.

Когато Янко Станев оглави организацията на СДС във Варна през февруари тази година, местни седесари, сред които и бившият кмет и депутат Христо Кирчев, обявиха, че са готови да напуснат партията.

И докато лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е и депутат от Варна, дистанцирано заяви, че изборът на Станев ще разцепи реформаторите в града, лидерът на СДС Божидар Лукарски го защити. Той го определи като „достатъчно известен и уважаван” и не разбирал защо го наричали „синият Пеевски”.

Потърсен за информация, кога ще бъде избрано ново ръководство на партията във Варна, главният секретар на СДС, Филип Кирев, който е и шеф на кабинета на министър Лукарски, препрати към заместника му - депутатът Борислав Миланов. На него ръководството възложило да отговаря за темата.

Пред Дарик Миланов от месец заявява, че не знае кога ще бъде насрочен изборът. А днес препрати към главния секретар Филип Кирев.

Информация на сайта за организационния живот на СДС във Варна липса. Дарик потърси областният лидер на партията - Валентин Станев. Той попита кой Станев търсите и след уточнението, че обаждането е за него, затвори.