Родителите на Светлан от Тръстиково искат доживотен затвор за убиеца му
Родителите на Светлан от Тръстиково искат доживотен затвор за убиеца му / netinfo

Справедливата присъда за Мартин Радев, обвинен в убийството на Светлан Стоянов от с. Тръстиково, е доживотен затвор. Това заявиха във варненското студио на Дарик родителите на убитото през ноември миналата година момче - Румяна и Петър. Не е справедливо делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие, след като се касае за умишлено престъпление. Убиецът обаче има право да се възползва от него, тъй като то е внесено в съда преди поправките, забраняващи процедурата при тежки криминални престъпления, коментираха родителите на Светлан.

Според родителите на Светлан убийството му е отмъщение заради показания на Румяна срещу Мартин по дело за побой. В ефира на Дарик майката съжали, че е свидетелствала срещу убиеца на сина си.    

Делото срещу Марин Радев ще бъде гледано в сряда от 9 ч. във Варненския окръжен съд. Преди заседанието жители на село Тръстиково и студенти ще протестират пред съдебната палата.

18-годишният Светлан почина от раните, нанесени с нож по тялото му на 22 ноември миналата година. Ден след убийството обвиняемият Мартин Радев даде показания пред съдия и направи пълни самопризнания за стореното. При съкратено съдебно следствие законът предвижда за това деяние лишаване от свобода до 15 години.

Вражда между семействата на двете момчета се пренесла и върху техните отношения. Във вечерта на убийството 19-годишният Мартин решил да изясни проблемите между двамата и изчакал Светлин да излезе от заведение. Той го наръгал в корема и след като Светлин побягнал, го догонил и пробол в гръб, след което му нанесъл още удари с нож. Пострадалото момче успяло да каже на родителите си кой го е наръгал и малко по-късно починало от раните си в Центъра за спешна помощ в Девня. Мартин е задържан часове по-късно.