РИОКОЗ: Водата на варненските плажове става за къпане
РИОКОЗ: Водата на варненските плажове става за къпане / netinfo
Показателите на морската вода са нормални и няма опасност за хората, които искат да се къпят в нея, заяви шефът на Дирекция "Опазване на общественото здраве" към РИОКОЗ-Варна д-р Веселина Божилова. Тя уточни, че след многобройни изследвания резултатите са показали, че Южният и Аспаруховският плаж отговарят на задължителните норми, а Офицерският и Централният - на препоръчителните.

Канално-помпена станция ще бъде изградена в двора на Морското училище във Варна, която ще реши проблемите със замърсяването по градските плажове. Това информира Андрей Василев - търговски пълномощник на фирмата концесионер на плажната алея. Засега обаче не е ясно кога ще стартира проектът.

Само за две години частното дружество е инвестирало над 5 млн. лв. в нейната инфраструктура. През това време е асфалтиран участъкът от Рибарския плаж до сп. Почивка и са направени около 600 паркоместа.

На морската алея ще има три бариери, които ще пропускат микробуси и автомобилите на летовниците. Първата от тях ще бъде разположена до басейн “Приморски”, втората ще бъде поставена до клуб “Екстраваганца”, а третата ще е до Първа буна. Пропусквателният режим ще се осъществява на два етапа. Микробуси ще бъдат допускани, само ако зареждат плажните барове и заведения, в определени часове от деня. Колите ще могат да преминават свободно, но от сп. Почивка към басейн “Приморски”. При заемане на всички паркоместа трафикът ще бъде спиран, за да не затруднява летовниците, подчерта Василев

Пешеходните зони по плажната алея също ще бъдат увеличени. За целта концесионерите ще построят дървена алея в участъка от клуб “Екстраваганца” до “Шокароя канал”. Тя ще бъде изградена върху каменните насипи от страна на морето. Технологията е американска и конструкцията ще е от нераждаема стомана и специално водоустойчиво дърво (нербал и аталба), което е доставено от Индия.