/ live.varna.bg
Портът за рибарски лодки ще е най-модерният по Северното Черноморие и ще си съперничи с четирите на юг
Рибарското пристанище в местността Карантината до плажа в квартал „Аспарухово” ще бъде готово до есента на следващата година. Портът ще побира 116 плавателни съда, ще има борса за прясна риба и възможност за разходки на граждани по вълнобойната стена.  Това стана ясно при представяне на проекта, по който вече се работи активно.

Две пристанища ще развиват дейност в район „Аспарухово“

Портът за рибарски лодки ще е най-модерният по Северното Черноморие и ще си съперничи с четирите на юг. Проектът ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, чрез което ще се удовлетвори потребността за създаване на съвременни условия за осъществяване на риболовна дейност със сравнително малки плавателни съдове, тъй като в момента рибарите не разполагат с подходящи места за акостиране, разтоварване на техния улов при хигиенични условия и продажбата му. 

Рибарското пристанище в Аспарухово
live.varna.bg

Първа копка на модерното съоръжение бе направена през май. Строителството на рибарското пристанище ще продължи 30 месеца, като трябва да завърши до ноември следващата година. Портът за рибарски кораби и лодки ще струва 13,5 милиона лева. От тях близо 8 милиона са безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020. Останалите 5,6 милиона лева ще бъдат осигурени от Община Варна.

Пристанището е предвидено за 116 плавателни съда, от които 103 лодки, 8 места за кораби с дължина 18-24 метра и 5 места за кораби с дължина над 24 метра. В зоните за швартоване на плавателните съдове са предвидени колонки за електрозахранване и водоснабдяване за нуждите на рибарите.

Въвеждат се цени за ползване на корабно място на Рибарско пристанище – Варна

5 години след завършването на проекта няма да може да се променя предназначението му.  Рибарското селище в съседство ще остане и нито един рибар няма да бъде засегнат, обясни  ръководителят на проекта Румяна Гороломова. 

Освен хидротехнически съоръжения и нужната инфраструктура, проектът предвижда още изграждане на работилница за лодки, 3-етажна сграда с 18-метрова кула с вита стълба и амфитеатрална панорамна площадка на покрива. Там ще има и заведение с ниска категория и капацитет до 140 места, отбеляза Гороломова.

Рибарското пристанище в Аспарухово
live.varna.bg

Към порта ще има обособени около 20 паркоместа. Други над 180 места за автомобили, най-вероятно платени, ще бъдат обособени по довеждащата улица. Отсечката от бул.”Първи май” до пристанището ще бъде обновена най-вероятно догодина по друг общински проект, който предвижда нови тротоари и велоалея. Край пристанището ще бъдат обособени кръгово кръстовище и спирка на градския транспорт.