Рестарт на камчийското дело пред Варненския апелативен съд
Рестарт на камчийското дело пред Варненския апелативен съд / Sofia Photo Agency, архив

Точно година след като Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди на четиримата подсъдими по делото за  двойното убийство край река Камчия, извършено през април 2007 година, днес втората съдебна инстанция отново даде ход на същото дело. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

Управителят на "Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, административният директор на компанията Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов получиха  доживотни присъди при първоначален специален режим, след като в края на октомври 2011 година Варненският окръжен съд призна вината им затова, че на 16 април 2007 година Ганислав, Илчо и Мартин в съучастие като съизвършители помежду си и с Николай Николов като подбудител и помагач, в района на село Круша  умъртвили Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов по особено мъчителен за жертвите начин и с особена жестокост. Окръжният съд оправда всеки един от подсъдимите в това убийството да е станало умишлено.

Николов, Начев, Стоименов и Адамов са осъдени за заплатят солидарно на петимата наследници на Пекова и Евтимов по 150 000 лева обезщетение за причинените неимуществени вреди, както и направените разходи за адвокати по наказателното дело. Близо 40 000 лева са общо държавните такси и разноските по делото, които осъдените дължат на държавата.

На 4 юли миналата година Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първата съдебна инстанция, но през май тази година Върховният касационен съд върна казуса на Апелативния съд с указания да се проверят щателно обясненията на подсъдимите по обвинението за убийството. Припомняме, че пред втората съдебна инстанция Начев, Адамов и Стоименов дадоха обяснения, свързани с личното им  участие в отвличането и убийството на Евтимов и Пекова, и отрекоха участието на Николов като подбудител и помагач на престъпленията.

Днес Варненският апелативен съд допусна  поискана от защитата на Николов и другите подсъдими допълнителна съдебно-медицинска експертиза. Според адвокатите новата експертна оценка трябва да изчисти противоречията, които съществуват между фактическата обстановка, свързана с настъпилата смърт на пострадалите, и обясненията на подсъдимите пред съда. Досегашната не давала категоричен извод как механичната асфикция, установена по телата на Евтимов и Пекова, е повлияла за фаталния изход. Адвокатите настояват новата експертиза да установи по категоричен начин разликата между „безпомощно” и „безсъзнателно” състояние.

Съдът допусна и поисканата от адвокат Ина Лулчева нова Техническа експертиза, която да определи по несъмнен начин клетките на  мобилния телефон на Николов във времето на извършване на престъплението. Целта на новата експертна оценка е да установи дали подсъдимите са били заедно. Варненският апелативен съд определи 7-дневен срок на страните, за да поставят въпроси към допуснатите нови две допълнителни експертизи.

Днес втората съдебна инстанция отказа да измени в по-леки мерките за неотклонение на Николай Николов и на Ганислав Начев. Припомняме, че от 2007 година насам управителят на  "Трансинс рециклираща компания" е търпял различни мерки за процесуална принуда – от задържане  под стража до парична гаранция в размер на 100 000 лева. От края на октомври 2011 година, когато съдат произнесе „доживотна присъда” за всеки един от 4-та подсъдими, Николов отново е с най-тежката мярка за процесуална принуда. Начев е в ареста повече от 6 години.