Решено: Няма да вдигат данъците в „Евксиноград” и „Долна Трака”
Решено: Няма да вдигат данъците в „Евксиноград” и „Долна Трака” / Дарик Варна, архив

Данъците за голяма част от сградите в местностите „Евксиноград” и „Долна Трака” няма да бъдат увеличавани. Това съобщи пред Дарик адв. Диан Иванов, който подготви жалбите и протестните писма срещу решението за вдигане на местните данъци в двете варненски местности. Днес той и група протестиращи се срещнаха със заместник-кмета доц. Христо Бозов и с шефа на дирекция „Местни данъци и такси” Иво Филипов, за да обсъдят проблема.

„Получихме уверението от администрацията, че голяма част от сградите в двете местности ще останат в първа вилна зона, което означава, че ще се запази старото положение в плащането на данъците. Повишение на налозите ще има единствено за имотите под магистралата, около правителствената резиденция „Евксиноград”, каза той с уточнението, че решението на администрацията е устно и неофициално.

Същевременно адв. Иванов поясни, че при някои жители може да има известно увеличение, тъй като всички сгради ще бъдат категоризирани в първа вилна зона. „Досега по отношение на категоризирането цареше пълен хаос. Предстои унифициране, който да въведе ред”, добави Иванов.

Адвокатът не скри задоволството си, че серията протести на жителите в двата района са дали резултат. С днешната среща с представителите на местната власт се слага край на протестите.