Ремонтът на кучкарника в Каменар приключва до края на месеца
Ремонтът на кучкарника в Каменар приключва до края на месеца / DarikNews.bg, архив
Ремонтът на кучкарника в Каменар приключва до края на месеца
82104
Ремонтът на кучкарника в Каменар приключва до края на месеца
  • Ремонтът на кучкарника в Каменар приключва до края на месеца

Ремонтът на общинския приют за животни в с. Каменар ще приключи до края на октомври. Това обясни пред Дарик зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов. В момента в приюта се подменят ламарините, слагат се нови дървени прегради и се изолира външната част на едно от халетата. Целта е да се подобрят условията в кучкарника преди началото на зимния сезон. Изцяло се реновира второ хале, като по думите на Тодор Иванов ремонтът не пречи на нормалната дейност на приюта.

„Ремонтните дейности продължават с пълна пара, като очакваме до две седмици да сме приключили. Продължаваме да правим около 10-12 кастрации на ден, така че обновяването на халето върви паралелно с ежедневните дейности и преди да са хванали студовете ще сме готови”, каза зам.-кметът по сигурността.

Кучкарникът се ремонтира с общински пари, като необходимите средства са били предвидени в бюджета на общината за тази година. Доброволците от различни варненски неправителствени организации за защита на животните също се включват в дейностите по реновиране на приюта. Тодор Иванов обясни, че администрацията си сътрудничи активно с НПО-тата, като те посредничат и при намирането на осиновители и грижа за животните.

„Между общината и неправителствените организации никога не е имало конфликт. Миналата година някои хора си мислеха, че има такъв, но това бяха няколко представители на различни НПО-та, които се занимават със „защита правата на животните”, като смятаха, че след като те нямат достъп до приюта, то следователно никой друг няма такъв, а това не е вярно. Ние не сме ограничили никого, спазваме изцяло разпоредбите на Закона за защита на животните.

Осигурихме достъп и дори нанесохме корекции в Правилника за вътрешния ред на приюта и сега доброволците имат възможност, освен в разрешените часове за граждани, и през останалото време да полагат доброволен труд и да помагат. Голяма част от НПО-тата, с които работим, безкористно се занимават със защита на животните и помагат с каквото могат. Тази събота и неделя от стари палети подмениха старите изгризани скари, като отделно от това в почивните дни разхождат кучетата и ги запознават с деца и потенциални осиновители. Така че в момента нещата са много добре”, коментира Иванов.

Капацитетът на кучкарника в с. Каменар е за 196 животни, като в момента в приюта има 140. Заради ремонта във второ хале обаче приемът на нови животни е спрян, тъй като наличните места са запълнени изцяло.

„Приемаме само тези, които са доказано агресивни и са създали някакви проблеми и се налага да бъдат обработени по съответния ред. Всички животни, които са безстопанствени на улицата и не са минавали през приюта, се отглеждат, хранят, обезпаразитят и кастрират, докато им се намери осиновител. Ако не се появи желаещ, то след месец или два животното се връща обратно на мястото, което е обитавало преди. Това се прави във връзка с разпоредбите на Закона за защита на животните”, разясни зам.-кметът по сигурността.