Разрешиха повторен оглед на  Хера
Разрешиха повторен оглед на Хера / netinfo
Повторен оглед на потъналия на 13 февруари 2003 година край Босфора български кораб "Хера" ще бъде извършен от български водолази, съобщават от Министерството на транспорта.Това е било договорено от българската делегация начело със заместник-министъра на транспорта Даниела Никифорова, която бе на посещение в Турция.

Турските власти са обещали още да да предоставят личните вещи на моряците и останалото от намереното оборудване на „Хера”, след съдебно поискване от роднини или от нотариално упълномощени от тях лица да предоставят пълните доклади от аутопсиите на намерените тела, както и турската морска администрация да отговори на депозираните въпроси за допълнителна информация около инцидента.

Ттурските власти са поели и ангажимент всяка една съдебна поръчка, свързана със случая, да бъде разглеждана в максимално кратки срокове, тъй като в Турция случаят е определен като приоритетен.

Все още не са ясни истинските причини за инцидента с кораба "Хера", който потъна на 13 февруари 2003 година край Босфора със 17 български и двама украински моряци на борда. Впоследствие при издирвателни действия бяха открити мъртвите тела на трима български моряци.

Според близките на екипажа причината за потъването на Хера е сблъсък с турска подводница, която е била в района на трагедията по време на инцидента.