Разиграват варненската битка 565 години по-късно
Разиграват варненската битка 565 години по-късно / netinfo

565 години от битката между кръстоносците, водени от Владислав III Ягело, и турските завоеватели ще бъде разиграна в парк-музей Владислав Варненчик. Честването на годишнината от варненската битка започва от 16 часа. Публиката ще бъде запозната с основните бойни единици от страна на мюсюлманската и християнската войска, средновековен лагер, бойни действия от историческата 1444 г.

Историческата възстановка „Последната битка на краля" ще е с участието на сдружение „Чигот", чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец, елитен воин. Досега сдружението има зад гърба си десетки възстановки на исторически събития в цялата страна, участия в градски чествания, изнасяне на лекции, както и провеждане на детски средновековни лагери „Млад рицар" на територията на музея „Владислав Варненчик".

В 17.30 ч. ще бъде открита  изложбата на известния варненски график Борислав Кузманов. Ще бъдат показани оригиналите на две негови творби, носещи името „Варна 1444 г.", посветени на „съдбовната битка на народите", фрагменти от които са използвани в експозицията на музея. Изложбата включва и по-нови графики - предимно пейзажи и портрети, които впечатляват със своята експресивност, финес и майсторска графична техника.
 
На 10 ноември в 15 ч. ще бъде отслужена панихида за загиналите - православен и католически ритуал, почетен караул. Ще бъдат поднесени венци в мавзолея на крал Владислав и на паметника на Янош Хуняди. Ще участва Флотският духов оркестър.

10 ноември ще бъде и Ден на отворените врати - варненци ще имат възможност безплатно да разгледат експозицията в парк-музей Владислав Варненчик..